Raadslid Claire Hostmann hield eerder vanavond haar maidenspeech tijdens het resultatendebat. Ze riep op om op te komen voor mensen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Met veel bewoners gaat het goed, maar er is een groep die tegen problemen aanloopt.

Niemand zou in Zoetermeer geld tekort moeten komen om genoeg te kunnen eten. De wachttijden voor een fatsoenlijke woning zijn veel te lang en hoe kan het dat er zoveel kinderen zijn die zware jeugdzorgtrajecten nodig hebben? Daarom vraagt GroenLinks Zoetermeer aandacht voor mensen die het het zwaarst hebben in Zoetermeer. De jaarstukken geven helaas nauwelijks informatie over die kwetsbare groepen.

Daarnaast maakt GroenLinks zich zorgen over het feit dat de doelen op het gebied van de energietransitie niet zijn behaald. Er is in 2018 geen CO2 reductie gerealiseerd.

In het coalitieakkoord is opgenomen dat Zoetermeer een inclusieve stad moet zijn en dat het college zich zou inzetten voor het voorkomen van racisme en discriminatie. Het heeft GroenLinks daarom verbaasd dat er in de jaarstukken niets te vinden is over inclusie.

Ook vragen we aandacht voor de bestrijding van huiselijk geweld. De fractie van GroenLinks wilt weten of huiselijk geweld afneemt. Om het geweld te kunnen stoppen moeten de oorzaken bekend zijn. Op dit moment zijn alleen het aantal huisverboden bekend.

Wel zijn er in 2018 grote stappen gezet in het bevorderen van de biodiversiteit. GroenLinks is trots dat Zoetermeer is gekozen tot meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. Ook zijn er twee natuurkerngebieden bijgekomen: het Gruttolandje en het Libellereservaat.

Claire sloot af met een oproep aan alle raadsleden: 'Laten we komend jaar het debat voeren over wat we in Zoetermeer willen bereiken. Laten we vervolgens voor de perspectiefnota van 2021 nieuwe indicatoren formuleren die een compleet beeld geven van de stand van zaken. Hier kunnen we het leertraject sociaal domein voor gebruiken. Ik ben er van overtuigd dat iedereen in Zoetermeer daar beter van wordt.'