Bart Lamers, voorzitter

Sinds 17 april ben ik voorzitter van GroenLinks Zoetermeer. Ik ben geboren in Scheveningen en woon sinds 1986 samen met Riitta in Zoetermeer, eerst in De Leyens waar onze beide dochters zijn geboren en vanaf 1997 in Rokkeveen. In Zoetermeer was ik eigenlijk alleen actief als (recreatief) loper bij de Road Runners aan het Noord-Aa. Finland is niet alleen toevallig het favoriete vakantieland van ons gezin geworden, maar zie ik ook wel een beetje als “gidsland” op de verschillende terreinen die GroenLinks belangrijk vindt, zoals duurzaamheid, natuur, energie, onderwijs, zorg en wonen. “Graag doe ik in de komende jaren wat terug voor de Zoetermeerse omgeving”. Zo eindigde ik mijn voorstelronde in uitnodiging van de ALV in april.

 

100 dagen

Tijdens mijn eerste 100 dagen na verkiezing als nieuwe bestuursvoorzitter GroenLinks Zoetermeer heb ik vooral nader kennis gemaakt met de andere bestuursleden en sleutelpersonen in de afdeling zoals "oude" bestuursleden, fractieleden, de fractievoorzitter, de wethouder (meestal 1-op-1). Buiten Zoetermeer heb ik andere GL-voorzitters ontmoet van afdelingen in de regio, zoals die van Leiden, Alphen aan de Rijn, Delft, Gouda en Den Haag. Ik vond die tijdsbesteding zeker de moeite waard, omdat ik pas sinds kort actief ben, hoewel ik al sinds midlife GroenLinks stem (en daarvoor PvdA). Hierdoor heb ik de recente geschiedenis van afdeling Zoetermeer beter leren begrijpen, de kennis over de GroenLinks-agenda voor de lokale politiek (focuspunten) richting 2022 kunnen ophalen en de rol van het bestuur binnen de afdeling scherper gekregen. Fractie, wethouder en bestuur vormen immers een drie-eenheid, waarbij ieder zijn onderscheiden bijdrage levert voor een florerende afdeling en een (daardoor) verder groeiend ledenbestand.

Plannen

Onlangs zijn we als bestuur op een ‘heidag’ geweest ter afronding van het huidige seizoen en in aanloop naar het volgende politieke seizoen. Daarbij hebben we goede afspraken over onderlinge samenwerking bij de invulling van rollen en taken gemaakt. Een eerste prioriteit  is meer diversiteit in ons ledenbestand en een bredere groep uit leden, die actief is in de afdeling, bijvoorbeeld voor het op te richten campagneteam (o.a. HaH), een thematische werkgroep voor uitwisseling tussen leden en afdeling en wijkgerichte activiteiten zoals ZAT (Zoetermeer Aan Tafel). Binnen het bestuur zal ik de komende tijd met name investeren in de "communicatiefunctie" en samenwerking binnen de driehoek fractievoorzitter (Jordy) en wethouder (Jakobien). Daarbij kijken we naar een nieuwe en bredere invulling voor DMM, de samenhang met campagneleider en de wisselwerking tussen bestuur en fractie in het belang van zichtbaarheid in Zoetermeer als groene en sociale beweging.