GroenLinks heeft van buurtbewoners rondom de Sartrezijde doorgekregen dat ze per brief gemeld hebben gekregen dat er een kapvergunning is afgegeven voor de kap van 28 gezonde bomen, echter zonder verder vooroverleg met de bewoners. Bij grootschalige kap zou dat wel gebeuren. Dit is toegezegd door de gemeente en door de wethouder (her)bevestigd en/of toegezegd in de bewonersbijeenkomst over de Actualisatie Bomenbeleid.

GroenLinks heeft begrepen dat de kap van deze bomen noodzakelijk is vanwege de reconstructie van een parkeerplaats. Zo kan een nieuwe laad-los zone voor zware vrachtwagens ten behoeve van een supermarkt gecreëerd worden.

Bij de reconstructie van de parkeerplaats zal de omvang van dit hitte-eiland toenemen. Meer verharding en minder bomen geeft meer hittestress en kans op wateroverlast bij intensieve regenbuien. Naast bomen is ook gebruik maken van klimaat-adaptieve maatregelen zoals halfopen verharding en het aanbrengen van een waterdoorlatende ondergrond van belang.

--------------------------------------------------

GroenLinks heeft daarom de volgende vragen gesteld aan het college:

1. Waarom heeft er geen overleg met de omwonenden plaatsgevonden?

2. Kan de kapvergunning ingetrokken worden zolang er geen overleg met de omwonenden heeft plaatsgevonden?

3. Waarom worden deze (gezonde) bomen gekapt, welke alternatieven zijn onderzocht om deze bomen te sparen?

4. Als er geen alternatieve onderzocht zijn, waarom niet?

5. Als er geen alternatief is om deze bomen te sparen, wordt dan een gelijk aantal bomen herplant na reconstructie? Zo ja, gaat het om een vergelijkbaar aantal? Vergelijkbaar in de zin van opname vocht, beperking hittestress en opname CO2. Zo nee, waarom niet?

6. Welke klimaat-adaptieve maatregelen worden er bij de reconstructie genomen?