Joram Vermond

Fractiemedewerker

Voor mijn gevoel zijn we als mensheid te veel gefocust op het vergroten van onze welvaart in plaats van het welzijn van al het leven op deze planeet

Rond mijn 6e verjaardag zijn mijn familie en ik komen wonen in Zoetermeer. Sindsdien woon ik in de wijk Driemanspolder. Hier ben ik begonnen op de Paulusschool en daar heb ik goede herinneringen en vrienden aan over gehouden. Na de tijd op de basisschool ben ik het voortgezet onderwijs ingegaan op respectievelijk het Alfrink College en het Erasmus College. Op dit moment studeer ik aan de Haagse Hogeschool. Daar volg ik de opleiding bestuurskunde/overheidsmanagement. Mijn vrije tijd besteed ik graag in de bioscoop, met vrienden of op een voetbalveld. Ook luister ik graag naar muziek en ben ik gek op geschiedenis en cultuur.

Naarmate ik ouder ben geworden ben ik meer gaan nadenken over hoe ik wil dat de aarde en de samenlevingen daarop eruitzien. Een wereld waarin ieder mens en dier met respect behandeld wordt. Daarbij mogen we de natuur zeker niet vergeten. Op mijn eigen manier probeer ik daar invulling aan te geven. Zo heb ik ervoor gekozen om veganist te zijn, vooral omdat ik het leven van een dier heel veel waarde vind hebben. Dat daarbij komt kijken dat de landbouwsector een aanzienlijke bijdrage levert aan de milieuvervuiling is niet iets wat ik uit het oog kan verliezen. Gelukkig is het tegenwoordig heel goed mogelijk om op veganistische wijze lekker en gezond te eten en drinken.

Zelf heb ik geen auto en ik denk dat er op dat punt nog heel veel winst te behalen valt. Een auto heeft natuurlijk voordelen tegenover bijvoorbeeld het openbaar vervoer of de fiets. Een auto is wellicht comfortabeler, is vaak ook sneller en in sommige gevallen financieel aantrekkelijker. Daarom vind ik dat we als samenleving meer moeten investeren in het openbaar vervoer en bijvoorbeeld (snel)fietswegen; om op die manier alternatieven aantrekkelijker te maken.

Mijn persoonlijke mening is dat we op onze aarde te veel sociaaleconomische ongelijkheid hebben. Niet ieder mens groeit op in een gelijk speelveld. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we daar iets aan gaan doen. Voor mijn gevoel zijn we als mensheid te veel gefocust op het vergroten van onze welvaart in plaats van het welzijn van al het leven op deze planeet. Economische groei gaat teveel ten koste van kostbaar leven. Enkele jaren geleden is dat besef tot mij doorgedrongen en sinds dat moment steun ik GroenLinks.

Sinds iets langer dan een jaar ben ik lid van GroenLinks, daarvoor was ik alleen een stemmer met een mening. De gedachte om actief lid worden voor GroenLinks speelde al een tijdje door mijn hoofd. Onze Zoetermeerse lijsttrekker Jordy Boerboom maakte het verschil. Zelf was ik, op dat moment, vooral geïnteresseerd in de landelijke politiek, maar onder andere Jordy gaf mij het besef dat er op lokaal niveau heel veel mogelijk is om verandering aan te brengen binnen de maatschappij. GroenLinks als politieke partij biedt aan heel veel mensen de ruimte om op hun eigen manier bij te dragen aan het laten horen van een tegengeluid tegenover bijvoorbeeld het ‘grote’ geld. De stad Zoetermeer kan in mijn ogen veel socialer, groener en ook duurzamer. Daarom ga ik de komende jaren de fractie van GroenLinks zo goed mogelijk ondersteunen in hun werkzaamheden om verandering aan te brengen binnen de gemeente Zoetermeer.