Jordy Boerboom
GroenLinks Zoetermeer

Jordy Boerboom

Raadslid

De samenleving zijn we samen en alleen door volledige participatie van een ieder kunnen we Zoetermeer maken tot een succes voor een ieder.

Met heel veel plezier en passie zet ik mij sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in voor Zoetermeer. In de eerste 1,5 jaar als commissielid en sinds oktober van afgelopen jaar ben ik toegetreden tot de gemeenteraad van Zoetermeer. Op dat moment heb ik de plek van Jakobien Groeneveld mogen overnemen.

De politieke interesse begon eigenlijk pas een jaar of 5 geleden. Ik kwam toen net terug van een indrukwekkende reis naar India alwaar ik onder andere 4 maanden vrijwilligerswerk heb kunnen doen in een weeshuis. De confrontatie met de ongelijke ontwikkelkansen voor inwoners heeft me ertoe aangezet om mij in te schrijven bij DWARS (jongerenpartij GroenLinks) en al snel zat ik in verschillende commissies en besturen.

Daarnaast kwam al vrij snel de sluiting van de bouwspeelplaats (VrijeTijdsCentra) in Zoetermeer aan de orde. Dit was mijn eerste aanraking met de lokale politiek en ook de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Echter vanaf dat moment hebben GroenLinks en ik elkaar eigenlijk niet meer losgelaten. Na een bestuursfunctie en het campagneleiderschap heeft dit geleid tot een prachtige plek 4 op de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Terug naar mijn reis naar India, want ondanks een lastige periode in mijn tienerjaren heeft die reis mij wel laten inzien wat een kansen ik heb gehad om mijn eigen leven weer vorm te geven. Nu is India een extreem voorbeeld, maar ook in Zoetermeer zijn er zoveel mensen die niet de mogelijkheden hebben om zichzelf te kunnen ontwikkelen tot de persoon die ze willen zijn. Volgens mij is dit de belangrijkste taak voor de (lokale) politiek, ook wanneer iemand in zijn leven misschien een ondoordachte keuze heeft gemaakt of pech heeft gehad.

Een goed voorbeeld kwam ik afgelopen week weer tegen. Een tienermoeder die naast de zorg van haar kind keihard haar best doet om te studeren, maar zelfs met een bijbaantje nog de touwtjes niet aan elkaar kan knopen. Sterker nog als zij niet zou studeren zou haar bijstandsuitkering haar meer opleveren. Een perfect voorbeeld van het hedendaagse economisme, waarbij economische doelen op korte termijn de boventoon voeren.

Dit sluit echter mooi aan bij het begrip duurzaamheid. Door veel mensen worden dit begrip een beetje zat omdat het voor alles gebruikt wordt. Echter volgens het woordenboek betekent het: ‘de eigenschap van een lang goed blijven’. Laat deze definitie nou inderdaad ruimte bieden voor een veel bredere definitie en dat is denk ik ook de kracht van het begrip. Dat het niet eendimensionaal is, maar voor een bepaalde standaard staat. Dus hoe duurzaam is het om de tienermoeder te onthouden van de broodnodige financiële ondersteuning, maar ook hoe duurzaam is het om geld te blijven pompen in fossiele brandstoffen.

Dit kader heb ik de afgelopen 2 jaar en zal ik de komende 2 jaar blijven gebruiken bij mijn werk in de raad. Hoe kan een individu en daarmee Zoetermeer zich optimaal ontwikkelen en hoe geven we dit een duurzaam karakter. Maar dit alles geschreven hebbende ga ik nu eerst maar even genieten van de kans die ik heb om op mijn racefiets door het mooie Zoetermeer, en het kleine maar oh zo prachtige stukje natuur in de omgeving, te rijden.