Samen met de PvdA hebben we daarom vragen gesteld aan het college. Het college geeft aan dat de vaste locatie in Palenstein (het Castellum) niet beschikbaar was, maar de gemeente heeft helaas niet hard genoeg gezocht naar een goed alternatief. Wij hadden een pop-up stembureau ideaal gevonden, maar hier heeft de gemeente niet voor gekozen.

Het gaat om iets belangrijks: onze democratie. Wij vinden dat iedereen makkelijk moet kunnen stemmen. Dat er in Palenstein geen stembureau te vinden was, vinden wij dan ook erg teleurstellend. Zeker omdat de opkomst in Zoetermeer tegenviel (iets minder dan de helft van de kiesgerechtigde inwoners heeft gestemd).

Wij roepen het college op om ervoor te zorgen dat er bij de komende verkiezingen weer een goede locatie in Palenstein beschikbaar is. De burgemeester gaf namens de gemeente aan dat hij zich hiervoor gaat inzetten. Dat gaat hij doen door eerder contact op te nemen met eigenaren en beheerders van mogelijke locaties. In het uiterlijke geval kan de burgemeester een aanwijzing geven, waardoor de locatie beschikbaar moet zijn.