Idealen als kompas bij lastige dilemma’s

Soms denk je een klein uitstapje uit je dagelijks leven te maken, maar vormt dat de basis waar je een groot deel van je passie blijkt te vinden. Dit bleek in 2011 het geval toen ik eenmalig in de raad dacht in te spreken over de sluiting van twee locaties van de bouwspeelplaats (vrijetijdscentra). Na die avond begon echter een ontdekkingsreis over wat de politiek kon betekenen in mijn drive om de wereld een stukje mooier te maken. Inmiddels zijn we acht jaar verder, ben ik fractievoorzitter van een coalitiepartij met vijf zetels, maar mag ik bovenal dagelijks werken aan een mooier Zoetermeer.

 

De avond dat ik besloot in te spreken in Zoetermeer was echter ook symbolisch voor de jaren die volgden. Het was een groot dilemma of ik wel wilde gaan inspreken die avond. Op dat moment wist ik net een beetje hoe ik met mijn faalangst om moest gaan. Mijn mening vertellen over een voorliggend besluit aan 39 slimme raadsleden was wel wat anders. Daarnaast waren er ook nog eens heel veel vrienden en collega’s op de publieke tribune die verwachtingen van mij hadden. Enorm spannend, maar ik ben blij dat het opkomen voor mijn idealen het die avond heeft gewonnen!

Toen ik in 2014 actief werd in de raad kwamen er dagelijks dilemma’s op mijn bordje. De bouw van een nieuwe turnhal die miljoenen gaat kosten of wat te vinden van een verbod op houtstookkachels. Niet alleen inhoud brengt dilemma’s, ook het verdelen van mijn tijd en de omgang met andere fracties zorgen voor de nodige hersenbrekers. Door veel te sparren met ervaren collega’s en het lezen van stukken ben ik hierin gegroeid. Daarnaast krijg je een enorme kick van resultaten die je boekt, zoals het tegenhouden van het project de Holland Outlet Mall of de mogelijkheid om 18+ te voorzien van jeugdzorg.

De verkiezingswinst van 2018 zorgde ineens voor een heel nieuwe situatie. Met de behaalde 5 zetels ontstond de mogelijkheid om veel meer te realiseren, maar moest er ook verantwoordelijkheid genomen gaan worden voor keuzes die niet die van ons zouden zijn. Er was niemand meer binnen de afdeling die ervaring had met dit deel van de politiek. U mag best weten dat dit mij de nodige slapeloze nachten heeft opgeleverd. Toch gaf het kracht dat wij (Jakobien & ik) onze idealen scherp hadden in de onderhandelingen. Niet alleen worden er fysiek dingen verandert in de stad met sociale woningen en groen. Het stadsbestuur heeft meer dan ooit aandacht voor de LHBTI-gemeenschap en het klimaat.

Helaas bleek na de onderhandelingen ook al snel dat er een jaarlijks tekort is van ruim 9 miljoen. Er is geen andere mogelijkheid dan te vernieuwen en pijnlijke keuzes te nemen. Het zal laveren worden tussen de veranderingen die we met onze beweging willen realiseren en sommige idealen anders invulling geven. Desalniettemin zal het iedereen in de stad raken en dus ook kwetsbare inwoners in onze stad. Juist de groep waarvoor ik de politiek in ben gegaan om mij voor in te spannen. Echter als we geen verantwoordelijkheid nemen, zal deze groep nog harder getroffen worden. U mag er dan ook op rekenen dat ik met de fractie ons maximaal zullen inspannen om onze idealen overeind te houden!