Nu de overheid door bezuinigingen steeds vaker een beroep doet op de samenleving, is het logisch dat de samenleving ook meer betrokken wordt bij het opstellen en uitvoeren van beleid. GroenLinks pleit voor beginspraak, dat verder gaat dan samenspraak waar de gemeente op in zet. Het uitgangspunt van beginspraak is dat inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium van het traject betrokken worden en dat gestreefd wordt naar een zo hoog mogelijke vorm van participatie. Hierdoor kan beleid beter aansluiten op de wensen van inwoners en neemt de sociale cohesie toe.

Tijdens de commissievergadering op 23 september prees raadslid Nienke van den Berg de grote groep betrokken inwoners: “wij willen er naar streven dat deze betrokkenheid niet meer voortkomt uit frustratie, maar dat de betrokkenheid vooral positieve energie oplevert”. Hiervoor is het van belang dat inwoners actief bij de besluitvorming betrokken worden, op een moment dat zij daadwerkelijk nog iets kunnen bijdragen, zo vroeg mogelijk dus. Dit betekent dat betrokkenen tijdig ingelicht worden, dat afspraken duidelijk zijn en dat de communicatie helder is. Het is goed dat het college onderscheidt maakt in verschillende fasen van een traject, zodat voor iedereen duidelijk is welke betrokkenheid bij iedere stap van het proces mogelijk is.

Een andere belangrijke voorwaarde is wederzijds vertrouwen en een open houding. Bij het rondetafelgesprek werd aangegeven dat inwoners met een idee of een probleem niet weten waar ze daarmee terecht kunnen. De gemeente kan hierin ondersteunen door een goede communicatie over de verschillende mogelijkheden. Ambtenaren, het college en de gemeenteraad kunnen inwoners op weg helpen om de juiste paden te bewandelen. Op die manier kunnen we inwoners laten merken dat participatie geen verplicht nummer is, en dat betrokkenheid echt gewaardeerd wordt.