Het kan niemand ontgaan zijn dat recent het rapport “Ongelijke leggers” is verschenen 1. Een rapport waarin grensoverschrijdend gedrag binnen de turnwereld in Nederland is vastgelegd. Ondanks ontzettend veel signalen dat het al tientallen jaren niet goed ging achter de gesloten deuren van de turnzaal, is de omvang van de misstanden nu heel duidelijk geworden.

Er blijkt sprake te zijn geweest van een angstcultuur waarbij vernedering en intimidatie geen uitzondering was. In het rapport van 400 pagina's zijn geen namen van trainers en/of verenigingen genoemd. Maar uit eerdere verhalen zijn helaas ook namen van oud-trainers en pupillen binnen de Zoetermeerse turn-/gymnastiekverenigingen naar voren gekomen.

Gelukkig hebben vele honderden kinderen en jongeren heel veel plezier aan de gymsport in Zoetermeer beleefd. GroenLinks wil dat dit in de toekomst voor iedereen geldt. Een veilig sportklimaat is cruciaal om te zorgen dat mensen langdurig plezier hebben in het sporten.

De fractie heeft onderstaande schriftelijke vragen gesteld aan het college.

--------------------------------------

1. Is het college bekend met slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag binnen de Zoetermeerse gym-/turnwereld? En zo ja, welke hulp/ondersteuning is er aan het/de slachtoffer(s) geboden?

2. Heeft het college contact gezocht met onze gym-/turnverengingen over het rapport “Ongelijke Leggers”?

3. Welke actie(s) neemt het college om onze gym-/turnverenigingen te ondersteunen een veilig sportklimaat te realiseren?

4. Niet alle misstanden in de jeugdsport (in brede zin) worden gemeld, het blijft vaak bij een enkel incident. Wil het college onderzoeken of en hoe vaak dit binnen alle sportverenigingen voorkomt?

5. De meeste sportverenigingen hebben een vertrouwenspersoon, commissie normen en waarden, meldpunt voor misstanden en vragen aan een nieuwe trainer om een verklaring omtrent gedrag (VOG). Het vraagt heel veel voor een vereniging om dit goed te begeleiden. Wat doet de gemeente om te helpen dit op een professioneel niveau te brengen bij onze sportverenigingen?