GroenLinks bezoekt Natuurtuin

Zaterdag 15 september bezochten fractie- en bestuursleden de prachtige natuurtuin gelegen in het Westerpark. 

Ondanks het bezoek midden in september was het een heerlijke nazomer ochtend. Na een voorstelrondje, een bakje koffie en een vertelling over de geschiedenis van de tuin gingen we aan de slag. Er was riet gemaaid en dat gingen we opruimen. Bij elkaar harken en in de kruiwagens naar de composthoop. Met een gezellige club gezellige mensen ging dat ook behoorlijk snel.

Heel veel bloemen stonden vol in bloei. Na deze lange, warme maar ook droge zomer heeft die enkele bui, na die warmteperiode, de bloemen alsnog wakker gemaakt of misschien wel weer wakker gemaakt. Wat een kleuren tussen al dat groen.

Tussen al die bloemen staat ook bijvoet. Dat is dan weer niet de bedoeling. Bijvoet groeit als kool en verdringt daarmee andere planten en bloemen. Dus ook dat hebben we met een aantal mensen “opgeruimd”, eruit getrokken en verwijderd. Ep Booneman, de voorzitter van de Stichting Vrienden Natuurtuin, vertelde dat wanneer je lange wandeltochten maakt dat je die bijvoet in je schoenen moet stoppen. Dan zou je het veel langer vol kunnen houden; het verjaagt vermoeidheid!

Vervolgens hebben we nog een pad vrijgemaakt van brandnetels. Wel zijn brandnetels belangrijk in tuinen: brandnetel groeit waar de grond voedselrijk is. Veel vlinders zijn er afhankelijk van en brandnetel heeft verschillende geneeskrachtige werkingen. Dus haal gerust brandnetel weg, maar bewaar ook een stukje grond voor deze plant.

Na een pauze kregen we een rondleiding. Binnen en buiten heersen dilemma’s. Wanneer bomen verwijderen en wanneer niet? Ook voor ons als GroenLinks. En zijn we al snel geneigd om altijd te kiezen voor het laten staan van bomen. Situatie: er is een stukje struweel waar de bomen te groot zijn geworden en het struweel is geen struweel meer. De bomen zorgen voor een donkere schaduw waardoor er weinig diversiteit in planten ontstaat. 

Iedere 4e zondag van de maand is er een gratis rondleiding om 14.00 uur.  En als je het lekker vindt om in prettig gezelschap buiten te werken: men zoekt nog vrijwilligers. Onze afdeling gaat het komende jaar zeker nog langs. Voor meer info: www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl