De gemeente Zoetermeer, verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), geeft meer geld uit aan de WMO dan er binnenkomt. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door kortingen die de gemeente vanuit het rijk krijgt opgelegd. Eventuele tekorten dient de gemeente vanuit de algemene middelen bij te passen. Als die algemene middelen onvoldoende zijn, dan moet er bezuinigd worden op de uitgaven voor de WMO-compensatie.

GroenLinks heeft met steun van de PvdA, Zo Zoetermeer en D66 een amendement ingediend dat het college de opdracht geeft om niet alleen te bezuinigen door voorzieningen (zoals scootmobielen of aanpassingen in de woning) te schrappen of te versoberen, en daarvoor bovendien de maximale  eigen bijdrage te vragen, maar ook bij de inkoop van voorzieningen (hulpmiddelen) een besparing te realiseren. Het amendement wordt mede ingediend door D66, ZO! Zoetermeer en PvdA.

Bezuinigingen op Wmo-voorzieningen

De afgelopen weken zijn in de commissie Welzijn de bezuinigingen op de WMO aan de orde geweest. Actueel stijgen de WMO-uitgaven snel zonder dat het college precies kan aangeven wat de oorzaken van de uitgaven zijn. Als je niet precies weet waar het lek zit wat gedicht moet worden wordt het wel erg moeilijk om verstandige maatregelen te nemen. Ondanks dat, is het onvermijdelijk dat er gezien de toenemende vergrijzing in Zoetermeer maatregelen genomen moeten gaan worden. Een deel van het tekort zal door een "taakstelling", lees bezuiniging, op de algemene middelen gedekt gaan worden. Hiervan zullen dus alle Zoetermeerders op één of andere manier iets gaan merken.

Gebruikers van WMO compensatie gaan meer zelf betalen

Het grootste deel zal volgens het college door een bezuiniging op de uitgaven voor WMO compensatie gerealiseerd moeten worden. Alle maatregelen die zijn voorgesteld, zijn eenzijdig gericht op het beperken en het versoberen van het aanbod en een maximale eigen bijdrage. Dat wil zeggen de gebruikers van WMO compensatie betalen het tekort grotendeels zelf. GroenLinks had graag meer solidariteit in de voorstellen van het college gezien. Uiteindelijk is voor iedereen de kans groot dat hij of zij vroeg of laat in zijn leven, genoodzaakt is om een beroep te doen op hulp, of hulpmiddelen echt nodig heeft. Maar voor deze sociale gedachte is momenteel weinig draagvlak in de gemeenteraad.

Ook de gemeente kan voor besparing zorgen

Opvallend is dat het college de voorkeur geeft aan het leveren van hulpmiddelen in natura omdat dit het meest voordelig zou zijn. Hoewel dit inderdaad het geval kan zijn, heeft het college helemaal niet onderzocht of er besparingspotentieel bestaat bij de inkoop van hulpmiddelen. Alle geraamde besparingen voor hulpmiddelen gaan uit van een ongewijzigd prijspeil. Een kort onderzoekje naar de resultaten van verschillende aanbestedingsprocedures voor hulpmiddelen in andere gemeentes (zoals bijvoorbeeld Amersfoort) leverde op, dat dit een aanzienlijke besparing kan opleveren, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit van de aangeboden producten.

Met het amendement van GroenLinks, wordt het college opgedragen om alsnog op zoek te gaan naar dit besparingpotentieel en zich in te spannen om voor de gebruikers van WMO een zo'n voordelig mogelijke overeenkomst of overeenkomsten voor hulpmiddelen uit het vuur te slepen. De opbrengst dient dan aangewend te worden, voor het verzachten van de effecten van de door het college voorgestelde besparingen.

Update 20/11: Het amendement werd (helaas) niet aangenomen door de raad.