Op dit moment krijgen huishoudens zonder Nee-Nee sticker automatisch tot wel dertig reclamefolders per week. Dat staat gelijk aan ongeveer dertig kg papierafval per jaar. In Zoetermeer wordt nu gewerkt met een opt-out systeem als het gaat om ongeadresseerd huis-aan-huisdrukwerk. Dat betekent dat ieder huishouden al dat drukwerk ontvangt, tenzij er een Nee-Nee sticker op de deur geplakt is. GroenLinks wil het opt-out systeem vervangen met een opt-in systeem.

Daarom heeft GroenLinks samen met Zó!, FvdB, D66 en de PvdA de motie Zeg Ja tegen de Ja-Ja Sticker ingediend tijdens het voorjaarsdebat. Om zo de verspilling van papier tegen te gaan en omdat er ontzettend veel papier terechtkomt bij het restafval. Daarnaast gaat de gemeente Zoetermeer werken met een nieuw afvalsysteem waarbij bewoners betalen voor de hoeveelheid afval dat zij aanbieden.

GroenLinks is van mening dat het niet ontvangen van al dat drukwerk de standaard moet zijn. De duurzame keuze van het niet ontvangen vergt nu de meeste inspanning. Bewoners kunnen straks zelf aangeven of zij wel of niet reclamefolders en ander ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen.