Of het nu om werk en economie, zorg en gezondheid of mens en natuur gaat, de fractie van GroenLinks Zoetermeer kiest voor een duurzame aanpak. Dat is de kernboodschap van vicefractievoorzitter Marcel van der Tol tijdens het Begrotingsdebat op 3 november. “Duurzaamheid is een synoniem volhoudbaarheid. Het beleid van het college is niet vol te houden. Daarom wil GroenLinks andere keuzes maken, duurzame keuzes”.
Tijdens het jaarlijkse Begrotingsdebat bespreekt de raad de programmabegroting van het college voor de komende jaren. De fractie van GroenLinks vindt het beleid dat het nieuwe college voorstaat voor de periode 2015-2018 weinig ambitieus. Voor de drie belangrijke pijlers – te weten economie en werkgelegenheid; zorg, veiligheid en welzijn; natuur en milieu – komt het pas geïnstalleerde college met een nauwelijks nieuwe visie en stelt het laagdrempelige doelen. GroenLinks maakt andere keuzes om Zoetermeer tot een fijnere en meer draagbare woon-, werk- en leefstad te maken.
Economie en werkgelegenheid
Waar het college inzet op investeren in ondernemers, zou GroenLinks kiezen voor het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Wij kiezen voor een bedrijfsleven, dat inzet op behoud van werkgelegenheid, dat inzet op zuinig omgaan met grondstoffen en energie, en dat niet met een overmaat aan schuld gefinancierd wordt. Een bedrijfsleven dat tegen een stootje kan en niet bij de eerste de beste tegenvaller massaal het personeel op straat moet zetten,” aldus Van der Tol.
Het gaat GroenLinks aan het hart dat als gevolg van werkloosheid binnen huishoudens, 1 op de 5 kinderen in Zoetermeer in armoede opgroeien. Een aantal van hen gaat zelfs dagelijks met honger naar school. De fractie heeft een motie ingediend om dit probleem aan te pakken.
Zorg, veiligheid en welzijn
Zorg voor onze naasten is te belangrijk om dat speelbal te laten zijn van politieke stokpaardjes. GroenLinks wil graag zien dat de afschaffing van de huishoudelijke hulp wordt teruggedraaid en dient daarover een amendement van Zó! mede in. Te veel burgers zijn afhankelijk van de hulp en met een paar kleine aanpassingen worden de kosten gedekt. GroenLinks vindt ook de eisen die gesteld worden aan werklozen onmenselijk en onrealistisch. De hard werkende Nederlander, die jarenlang belasting en premies heeft betaald en dankzij de crisis in de bijstand is terecht gekomen, wordt wat de fractie betreft teveel een schuldgevoel aangepraat. Deze mensen worden belast met waanzinnige eisen als het 4 keer per week solliciteren op banen die er niet zijn. Ze komen terecht op werkervaringsplaatsen waar ze met tientallen jaren werkervaring helemaal niets te zoeken hebben. GroenLinks is voor het helpen van deze mensen, in plaats van het straffen ervan en heeft hierover een amendement ingediend.
Natuur en milieu
GroenLinks betreurt het dat de ontgroening in Zoetermeer alsmaar door blijft gaan. Veel straatbomen die gekapt worden, worden niet opgevolgd door nieuwe beplanting en verdwijnen voorgoed uit het straatbeeld. Samen met de SP dient de fractie een motie in om in principe alle gekapte straatbomen te compenseren.
Tijdens het vervolg van het Begrotingsdebat op 10 november, wordt over alle ingediende moties en amendementen gestemd. Hieronder is de gehele spreektekst van Marcel van der Tol te lezen.