Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor een hoop zorgtaken, waaronder het uitkeren van het Persoonsgebonden Budget (pgb). Nu al, nauwelijks een maand na de transitie, bestaat er veel onrust bij mensen die hun zorg regelen met een pgb. De veranderingen verlopen chaotisch en tienduizenden mensen weten nog niet hoe hoog hun pgb wordt en of ze hun zorg überhaupt nog kunnen behouden. GroenLinks maakt zich hier zorgen over en stelt schriftelijke vragen.

Het grootste deel van de uitbetalingen van de pgb verloopt sinds 1 januari 2015 via de gemeente. Die besteedt de administratie uit aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Medewerkers krijgen het echter niet voor elkaar om alle pgb-aanvragen deze maand nog te verwerken. In totaal regelen ongeveer 160.000 mensen hun zorg met een pgb. Voor een grote groep hiervan (tienduizenden mensen) is het nog onduidelijk hoe hoog hun pgb wordt en of ze hun zorg kunnen houden.

Schriftelijke vragen

Belangenorganisatie Per Saldo geeft aan dat de onzekerheid ook veroorzaakt wordt doordat mensen niet persoonlijk geïnformeerd zijn. Om aandacht te krijgen voor de problemen, is er op Twitter een actie gestart met de hashtag “PGBAlarm”. GroenLinks Zoetermeer is bezorgd door al deze signalen en heeft de volgende schriftelijke vragen aan het college gesteld:

1.Is het college op de hoogte van deze ontwikkelingen en zo ja, hoe kijkt het college hier tegenaan?

2.Is in beeld of mensen in Zoetermeer hier ook mee te maken hebben, dus bijvoorbeeld ook in onzekerheid zitten of geen pgb uitbetaald krijgen?

3.En zo ja, wat zijn de gevolgen voor hen en hun zorg op korte en lange termijn?

4.Om hoeveel mensen/gezinnen gaat het in Zoetermeer?

5.Heeft het college van Zoetermeer deze mensen in beeld en heeft de gemeente contact met hen? Is er een plek waar mensen naartoe kunnen met vragen (telefoonnummer/email/loket, etc.)?

Wat gaat het college doen om deze mensen, die vaak zeer afhankelijk zijn van zorg en hun pgb om dat mee te betalen, te ondersteunen en de continuïteit van zorg te garanderen?