In nog geen twee weken zijn er 767 meldingen uit Zoetermeer binnengekomen op Meldpunt Vuurwerkoverlast. Voor de fractie van GroenLinks is dit genoeg reden om actie te ondernemen. De partij heeft schriftelijke vragen ingediend, waarin onder andere naar het standpunt van het college over vuurwerkvrije zones en een totale afschaffing van consumentenvuurwerk wordt gevraagd.
Meldpunt Vuurwerkoverlast was een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties en was beschikbaar tussen kerst en oud en nieuw. In totaal zijn er ongeveer 68,000 klachten over vuurwerk binnengekomen, waarvan 767 uit Zoetermeer. Het aantal meldingen lag lager dan vorig jaar. Dit kan te maken hebben met de instelling van vuurwerkvrije zones in sommige gemeenten afgelopen oud en nieuw. In meer dan twintig gemeenten – waaronder Rotterdam en Den Haag – was het verboden om vuurwerk af te steken in de directe omgeving van onder andere ziekenhuizen en dierenasiels. De fractie van GroenLinks vraagt zich af of het voor Zoetermeer ook mogelijk zou zijn om bij de volgende jaarwisseling ook zulke zones in te stellen. Ook vraagt de partij hoe het college denkt over de oproep van de burgemeesters van Uden en Alkmaar, om consumentenvuurwerk geheel te verbieden. De gehele lijst vragen die GroenLinks heeft ingediend, is hieronder te lezen.
1. Is het college op de hoogte van het Meldpunt Vuurwerkoverlast en de binnengekomen klachten uit Zoetermeer?
2. Hoe verklaart het college de vermindering van het aantal klachten zelf?
3. Wat is de schade in Zoetermeer dit jaar geweest, onder andere aan gebouwen, de openbare ruimte en gewonden?
4. Welke extra kosten heeft de gemeente gemaakt ten opzichte van een normale doordeweekse dag in verband met het voorkomen van schade, handhaven van de orde en het opruimen van de rommel achteraf, die gerelateerd kan worden aan vuurwerk?
5. Heeft het college kennis genomen van de - schijnbaar succesvolle - vuurwerkvrije zones in Rotterdam en zo ja, is dat ook een goed idee voor Zoetermeer?
6. Heeft het college kennis genomen van de burgemeesters van onder andere Uden en Alkmaar, die oproepen tot een algemeen verbod op consumentenvuurwerk?
7. En zo ja: is het college het met deze burgemeesters - en GroenLinks - eens dat de tijd voor consumentenvuurwerk voorbij is en dat Zoetermeer zich moet aansluiten bij de oproep van
deze burgemeesters? En zo ja, hoe gaat het college hieraan gevolg geven?
8. En zo nee, welke maatregelen gaat het college volgend jaar voor Zoetermeer aanvullend inzetten om overlast van vuurwerk optimaal te voorkomen?