Veel Zoetermeerders reizen elke dag met de Randstadrail op en neer naar onder andere Den Haag en Rotterdam. Vaste reizigers maken gebruik van een abonnement of van de OV-chipkaart. Incidentele gebruikers kunnen een papieren kaartje van drie euro kopen in de wagons van de Radstadrail. Onze fractie hoort vaak klachten over de automaten waar deze kaartjes uit moeten komen: ze doen het (in de beleving van velen) bijna nooit.

Wij zijn voor goed en makkelijk toegankelijk openbaar vervoer. Het moet duidelijk zijn waar en hoe een kaartje gekocht kan worden. Om die reden heeft fractievoorzitter Jakobien Groeneveld schriftelijke vragen gesteld aan het college:

1. Is het bij het college bekend dat de kaartjesautomaat in de RandstadRail vanuit Zoetermeer het (vaak) niet doet en dat mensen voor niets geld in het apparaat gooien zonder resultaat?

2. Is duidelijk wat daar de oorzaak van is en zo ja, wat zou de oplossing zijn en wanneer komt die?

3. Is het duidelijk voor reizers wat zij moeten doen als ze geen kaartje kunnen kopen?

4. Kun je als RandstadRail-reizer een boete krijgen als je (buiten je schuld) geen kaartje hebt kunnen kopen in een wagon, terwijl je daar wel geld voor mee hebt genomen (en op gerekend had)?

5. Wat moeten mensen doen die voor een kapotte kaartjesautomaat staan terwijl de RandstadRail gewoon doorrijdt?

6. Is het college het met GroenLinks eens dat als mensen in Zoetermeer geen kaartje kunnen kopen dat duidelijk moet worden gemaakt aan deze reizigers voordat ze in de RandstadRail stappen?

Metropoolregio en onze RandstadRail?
Sinds enige tijd werken Rotterdam en Den Haag aan een nieuw samenwerkingsverband: de Metropoolregio. Vanaf 2014 zou de nieuwe constructie ingaan, waarbij het openbaar vervoer wordt ondergebracht in de Vervoersautoriteit. Meerdere raadsleden uit diverse gemeenten hebben inmiddels aangegeven dat ze zich zorgen maken over de lokale belangen van het openbaar vervoer en hoe die geborgd blijven. Wij sluiten ons hierbij aan en stellen daarom nog twee extra vragen:

7. Kijkend naar de toekomst, hoe gaat de gemeente Zoetermeer zorgen dat ze via de nieuwe Metropoolregio invloed kan blijven uitoefenen op het lokale openbaar-vervoer-beleid?

8. Ziet het college hierin een risico voor het openbaar vervoer in Zoetermeer en zo ja, welke?