De jaarwisseling moet weer een feestje worden. Ook Zoetermeerders hebben recht op een leuk en gezellig feest zonder zorgen, overlast en onveilige situaties. Zoals in zoveel grote steden, is ook Zoetermeer dit jaar opnieuw getroffen door een groep mensen die de jaarwisseling aangrijpt voor het (onevenredig) veel schade aanrichten aan openbare gebouwen en het groen. Op 9 januari 2012 stelde raadslid Jakobien Groeneveld namens de GroenLinks-fractie de onderstaande schriftelijke vragen aan het college.

GroenLinks maakt zich grote zorgen om deze ontwikkeling, zeker omdat het niet het eerste jaar is dat dit gebeurt. Het lijkt zelfs steeds erger te worden en de grip van het gemeentebestuur lijkt steeds meer weg te glippen op deze situatie. Bijvoorbeeld: op de vraag waarom mensen met oud en nieuw zo tekeer gaan in hun stad, antwoordde burgemeester Jan Waaijer dat hij dat niet wist. (#NOS- journaal d.d. 3 januari 2012). GroenLinks maakt zich zorgen om de veiligheid rondom de oud-en-nieuw- viering in Zoetermeer, de schade aan de stad en het milieu en het gemeentebestuur dat zijn greep schijnt te verliezen op deze problematiek, en heeft daarom de volgende vragen:

1. Hoeveel schade (in euro’s) is er (ongeveer) aangericht in de dagen rondom 31 december 2011 in Zoetermeer? Denkt u dan aan openbare gebouwen, de openbare ruimte, milieu, etc.
2. Hoeveel schade komt daarvan op rekening van de gemeente? (dus los van de particuliere schade)
3. Hoeveel geld is er uitgegeven om de schade te beperken rondom de jaarwisseling (denk aan communicatie, extra inzet politie, etc.)?
4. Hoeveel geld/uren is er uitgegeven aan het schoonmaken van de stad na de jaarwisseling?
5. Wat zijn de grootste problemen rondom de jaarwisseling in de ogen van het college?
6. Hoeveel klachten zijn er naar aanleiding van de jaarwisseling bij de gemeente binnengekomen van bewoners en wat was de strekking daarvan (in algemene zin)?
7. Klopt het dat de gemeente een feest heeft gefinancierd in De Box om overlast (in de (binnen)stad) te beperken? Hoe beoordeelt het college deze activiteit achteraf?
8. Is het college het met GroenLinks eens dat het niet lukt om deze problematiek onder controle te krijgen?
9. Is het college het met GroenLinks eens dat dit soort problemen de stad Zoetermeer ook op het gebied van leefbaarheid en imago grote schade toebrengen?
10. Wat zijn de achterliggende redenen voor deze problematiek? Is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de groep mensen die de problemen veroorzaakt, wie zijn dit en wat is de reden voor hun gedrag?
11. Is het college op de hoogte van de succesvolle experimenten in onder andere Den Haag met de inzet van vrijwilligers (mensen uit de buurt) rondom de jaarwisseling?
12. Is het college bereid deze vorm van sociale oplossingen te onderzoeken voor Zoetermeer?
13. Er is (nog) geen landelijk verbod op consumentenvuurwerk en dat zal er ook niet op korte termijn zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat tweederde van de Nederlanders daarvoor zou zijn. Hoe kijkt het college aan tegen een eventueel vuurwerkverbod?
14. Is het college het eens met GroenLinks dat dit het moment is om hierover het gesprek aan te gaan (bijvoorbeeld met de minister van Veiligheid en Justitie) en is het college bereid zich hiervoor hard te maken, samen met andere burgemeesters, om meer mogelijkheden te creëren voor gemeenten om maatregelen te kunnen treffen rondom de jaarwisseling, zoals een (plaatselijk) vuurwerkverbod, of aangewezen afsteekplaatsen voor vuurwerk?