Tijdens de bespreking van het raadsvoorstel over de vaststelling van het bestemmingsplan Islamitisch Cultureel Centrum heeft GroenLinks Zoetermeer aangegeven dat iedereen gelijk is en dezelfde rechten heeft. Als moslims, of andere gelovigen, behoefte hebben aan een gebedsruimte in Zoetermeer moet dat mogelijk zijn. GroenLinks staat voor een inclusieve samenleving en daar hoort uiteraard ook een Islamitisch Cultureel Centrum bij. Wel is het belangrijk dat omwonenden, Stichting Islamitisch Centrum en het gemeentebestuur luisteren naar elkaars zorgen en met elkaar in gesprek blijven.

De fractie van GroenLinks begrijpt de zorgen van omwonenden. Er zijn zorgen over de verkeer - en parkeerdrukte in de omgeving, maar aan de andere kant vindt GroenLinks het belangrijk om ruimte te geven aan de wens van andere inwoners van Zoetermeer om een plek in de stad te hebben om elkaar te ontmoeten. Wij hopen dat het bestuur van Stichting Islamitisch Centrum daarom goed geluisterd heeft naar de zorgen van omwonenden en begrip heeft voor de gevoelens van deze inwoners en daar dus ook rekening mee houdt.

Rekening houden met de omgeving kan volgens raadslid Walter van Steenis op verschillende manieren. ‘Motiveer bezoekers om met elkaar mee te rijden of voor andere vormen van vervoer te kiezen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Of, als voorgaande onvoldoende blijkt, om zelf collectief vervoer te initiëren.’

Het Centrum wordt een prachtig gebouw en past in de omgeving. Daar is de fractie van overtuigd en we hopen dat er zoveel mogelijk groen wordt gecreëerd in het belang van waterberging, biodiversiteit en uiteraard het uitzicht. Al met al blijft het voorliggend vraagstuk een dilemma, waarbij verschillende belangen van inwoners in strijd zijn met elkaar. GroenLinks heeft er vertrouwen in dat de onderlinge zorgen goed uitgewerkt zullen worden en zal dan ook instemmen met het raadsvoorstel.