Het nieuwe voorgenomen college in Zoetermeer is nu al ongeloofwaardig. Een breed college van zoveel partijen betekent dat de oppositie in stemverhouding volledig buiten spel wordt gezet. Dat stelt de fractie van GroenLinks. De fractie is boos omdat in de informatiefase steeds is gezegd dat bepaalde partijen niet met elkaar wilden samenwerken, terwijl zij nu wel met elkaar in een college gaan zitten. Vooral de opstelling van D66 en PvdA is onbegrijpelijk.
"Het college is met al deze acties nu al ongeloofwaardig bij de bevolking. Voor veel mensen zal dit een bevestiging zijn van 'achterkamertjespolitiek'. Wij kunnen die mensen niet anders dan gelijk geven. Er is nooit serieus gezocht naar andere samenstellingen", zegt Huri Sahin, fractievoorzitter van GroenLinks.
Doekjes
Tijdens de informatiefase wonden de partijen er geen doekjes om: de VVD was zeer kritisch ten op zichte van het regenteske gedrag van de PvdA, aangezien deze partij de verkiezingen zwaar had verloren. Ook D66 was glashelder: niet in een college met de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) vanwege onderbuikgevoelens.
Ook de PvdA sloot zich daarbij aan. De LHN was daarop flink beledigd en sloot een samenwerking met D66 uit wegens draaigedrag. Het CDA was niet meer welkom, aangezien de VVD een nieuw college met een nieuw geluid wilde. Het CDA paste daar niet meer bij. Het nieuwe college gaat nu mogelijk bestaan uit: VVD, PvdA, D66, CDA en LHN.
Dramatisch toneelstuk
GroenLinks is zeer ontstemd over de voorgenomen coalitie. Sahin: "Blijkbaar was de collegevorming die wij hebben gezien, niet meer dan een dramatisch toneelstuk. Achter de schermen waren ze wel degelijk bezig om te zoeken naar een samenwerking in de oude samenstelling. Met de LHN erbij, omdat ze die niet langer konden negeren. Al dat geruzie de afgelopen weken, was dus niets meer dan een soap". Ze is zeer boos over de gang van zaken. Ook vindt ze dat zo’n breed college van 29 zetels de oppositie (slechts 10 zetels in totaal) volledig buiten spel zet. Sahin: “Het maakt eigenlijk niet meer uit op wie je stemt, ze gaan toch wel met z’n allen in een college zitten. Principieel gezien heeft ineens niemand meer moeite met elkaar als het over collegevorming gaat."
"Onbegrijpelijk, vinden wij. Juist als je voor grote maatschappelijke opgaven staat, heb je als gemeentebestuur een scherpe oppositie nodig. Maar zoals het ook gaat in soaps, is het de vraag of dit college wel houdbaar zal zijn. Met zoveel verschillende fracties overeenstemming vinden over belangrijke onderwerpen, zal steeds strijd opleveren."