De fractie van GroenLinks Zoetermeer heeft maandag 9 november tegen de begroting 2016-2109 van de gemeente Zoetermeer gestemd. De fractie had met name moeite met het feit dat er voor 30 miljoen aan nieuw beleid werd gelanceerd, terwijl tegelijkertijd de beschikbare middelen voor zorg en bestrijding armoede, ten opzichte van 2015 zullen dalen. Hoewel er ook investeringen gedaan worden waarvoor GroenLinks eerder ook gepleit heeft, blijven de investeringen in duurzaamheid en natuur tegenvallen. Ook de wijze waarop het college de economie denkt te stimuleren kan nog wel wat meer GroenLinks gebruiken. De fractie heeft tijdens het begrotingsdebat 9 sociale en groene moties en één amendement (wijziging van de begroting) ingediend en vele moties van andere partijen ondersteund. 

CO2 neutraal

Tijdens het begrotingsdebat bleek dat collegepartijen de duurzame en groene voorstellen van o.a. GroenLinks, CU/SGP en CDA niet zouden steunen, omdat zij de discussie wilden verplaatsen naar de latere behandeling van het programma Duurzaam en Groen in de raad. De meeste moties zijn daarom dan ook ingetrokken, omdat deze het dan toch niet zouden halen. Daarmee gaat de in deze begroting ingeboekte bezuiniging op duurzaamheid helaas wel door. 

Wel haalde de motie van CU/SGP, GroenLinks en LHN om de datum voor het bereiken van een energieneutraal Zoetermeer op 2030 te houden een meerderheid. "Het opschuiven van zo'n ambitie naar 2040, zoals het college voorstelde, zou namelijk net zoiets zijn als 'morgen gratis bier' en zoals we allemaal weten blijft 'morgen gratis bier' , 'morgen gratis bier'  ", aldus de factievoorzitter Marcel van der Tol.

Bomen en hittestress

De motie van GroenLinks om uit te zoeken of er wel voldoende middelen zijn om de bomen in Zoetermeer te beheren en te behouden werd met algemene stemmen aangenomen. Ook de motie die vraagt om uit te zoeken in hoeverre er in Zoetermeer sprake is van "hittestress" en hoe dat eventueel voorkomen kan worden, werd met algemene stemmen aangenomen. "Klimaatverandering leidt vooral in de steden tot een sterke opwarming, en wordt daar dus het meeste gevoeld. Dit heeft consequenties voor de volksgezondheid, voor met name ouderen. Dit probleem zal alleen maar groter worden. Dat klimaatverandering plaatsvindt is zeker, dus laten we als stad hierop voorbereid zijn", aldus Marcel van der Tol.

Cruyff-court

De motie van  kersvers GroenLinks raadslid Jordy Boerboom, die het college vraagt om te onderzoeken of het Cruyff-court in Meerzicht verlichting kan krijgen, werd ook met algemene stemmen aangenomen. "Ik wil mij als raadslid graag inzetten voor het bevorderen van sport en ook aandacht geven aan het welzijn van de jongeren in onze stad, dus dat bij mijn eerste begrotingsdebat deze motie wordt aangenomen is een goede stimulans", zegt Jordy Boerboom. 

Met de toezegging van het college dat geëxperimenteerd zal gaan worden met het ondernemen in de bijstand, hebben wij de motie die daarover ging ingetrokken. Met drie aangenomen moties en een toezegging, alsmede een tiental moties van andere fracties die de GroenLinks fractie mede heeft ingediend, is het beleid voor het komende jaar toch nog wat groener en linkser gemaakt.