Veel partijen in Zoetermeer roeptoeteren in deze campagne dat ze groen zijn. Maar hoe groen was de gemeenteraad van Zoetermeer nu echt? Scheidend fractievoorzitter Marcel van der Tol zette zich met hart en ziel in voor de natuur in Zoetermeer en zocht het uit. Hij telde álle groene voorstellen en de steun daarvoor in de afgelopen vier jaar. Groene factchecking. 

“GroenLinks Zoetermeer heeft de afgelopen vier jaar met grote voorsprong de meeste groene voorstellen ingediend. Veel van de voorstellen werden mede ingediend door andere partijen, maar uiteindelijk gebeurt er pas echt wat als er eerst initiatief wordt genomen. In totaal zijn er 39 groene voorstellen ingediend, waarvan er 22 door de raad zijn aangenomen. GroenLinks heeft bijna alle groene voorstellen gesteund, op de voet gevolgd door de SP. Collegepartij PvdA is een goede derde, maar de grootste collegepartij - D66 - haakte in bijna eenderde van de gevallen af. En hoe groter de partijen zijn die afhaken, hoe moeilijker het wordt om een voorstel aangenomen te krijgen. De meeste andere partijen stemden verder op of onder het gemiddelde.

Een gemeenteraadslid kan alleen maar voor of tegen een voorstel zijn. Nuance is er niet. Je kan dus best een ingebracht onderwerp “sympathiek” vinden, maar toch besluiten om tegen te stemmen. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat het college genoeg aan het groen doet, of omdat jouw eigen wethouder een negatief stemadvies geeft. Voor een politicus vaak legitieme keuzes, maar heel moeilijk uit te leggen als je iedereen vertelt, en verteld hebt, dat je het behoud van het groen vreselijk belangrijk vindt. Ook kun je op inhoudelijke gronden vinden, dat het groene voorstel van een andere partij het groen en de natuur in de stad echt niet gaat helpen, dat het voorstel dus overbodig is. Dit zit allemaal in deze cijfers verstopt, maar daar zullen kiezers, die met een groen hart een vakje op het stembiljet roodkleuren, vaak geen boodschap aan hebben.

Het goede nieuws is dat, hoewel ik vaak het gevoel had, dat we niet zo heel erg veel voor elkaar kregen, blijkt je wel degelijk ook in een kleine fractie met maar twee zetels jouw groene hart, het hart van de raad en daarmee de hele stad ietsjes groener kunt maken. Maar nu is het tijd voor meer groene voorstellen en echte ambitie voor Zoetermeer. Stem 21 maart daarom met je groene hart op een partij die groen aantoonbaar heeft gesteund. Stem GroenLinks Zoetermeer.”