Liselotte Gips, nieuw commissielid

Op 17 september werd Liselotte officieel lid van een commissie voor GroenLinks. Nu wordt haar regelmatig gevraagd: ‘Waarom?’. Want "het kost best veel tijd” en “het is lastig iets voor elkaar te krijgen”. Nu is dat beide waar, maar voor haar is dat geen reden om zich niet in te zetten voor iets waar ze achter staat. Dit is haar verhaal.

De afgelopen jaren ben ik mij meer gaan verdiepen in de ontwikkelingen binnen de gemeente Zoetermeer; hoe gaan mensen met elkaar om? Hoe wordt het groen van Zoetermeer beheerd? Wordt er bij nieuwe ontwikkelingen rekening gehouden met onze natuurlijke leefomgeving? Hoe wordt er ingespeeld op de grote maatschappelijke vraagstukken die op ons afkomen zoals energietransitie, biodiversiteit, woningbouw en gezondheid. Dit zijn grote vraagstukken met grote belangen. Alleen door deze vraagstukken integraal op te maken blijft Zoetermeer een fijne stad om te leven.

Belangrijk is dat ten behoeve van ‘ontwikkeling en vooruitgang’ het kind niet met het badwater wordt weggegooid. Zoetermeer is een mooie groene biodiversiteit stad met een goede (fiets)infrastructuur, voorzieningen en werkgelegenheid. Nu hebben we ook de wens meer woningen te bouwen, meer ‘bruis’ in de stad te maken en bedrijven naar ons toe te halen. Hoe pas je dat allemaal in zonder dat het ten koste gaat het de rust, ruimte, biodiversiteit en gezondheid van de mensen die er al wonen?

Ik denk dat het combineren van de verschillende opgaven best mogelijk is mits het weloverwogen en doordacht uitgevoerd wordt. Soms moet er toch gekozen worden tussen verschillende opgaven maar volgens mij hoeven we dan niet alleen maar voor de ‘vooruitgang’ te gaan maar kunnen we ook kiezen voor wat we al hebben en dit beschermen.

De komende jaren ga ik mij daar samen met andere GroenLinks collega’s voor inzetten.

Liselotte is in het dagelijks leven werkzaam voor de gemeente Zoeterwoude en is daar projectmanager Ruimte. Groen, woningbouw, duurzaamheid, en klimaatadaptatie zijn haar favoriete onderwerpen. Samen met haar man en twee kinderen woont ze nu 11 jaar in Zoetermeer.