Mede naar aanleiding van een motie (op initiatief van GroenLinks) die door de raad werd aangenomen, heeft Zoetermeer heeft voor het eerst een minima-effectrapportage laten uitvoeren door het Nibud. Daarin wordt onderzocht hoe de bezuinigingen mensen raken die van weinig geld moeten rondkomen.
De conclusie: alle onderzochte groepen kunnen in Zoetermeer voorzien in hun noodzakelijke uitgaven voor wonen, kleding, eten, gezondheid en basisverzekeringen. Wel komt een aantal groepen soms geld tekort voor sociale activiteiten zoals vakantie, op bezoek gaan, uitgaan of contributies. Ook voor andere uitgaven zoals huisdieren of zakgeld is dan geen geld over, zo staat te lezen in het persbericht van de gemeente. De Zoetermeerse raad gaat in het najaar dieper in op stapelingseffecten. Ook zijn dan de effecten van maatregelen uit het Lente-akkoord bekend. Het voornemen is om een of twee keer per jaar een effectrapportage te houden.
Vinger aan de pols
Net als de gemeente zelf, houdt de fractie van GroenLinks de vinger aan de pols. De fractie maakt zich zorgen om de resultaten van dit onderzoek. Fractievoorzitter Jakobien Groeneveld: "Ook zaken als zakgeld en vakanties, horen bij een basisbestaan. Natuurlijk is vakantie niet net zo'n zwaar basisrecht zoals wonen en eten dat zijn. Maar ook geld hebben voor ontspanning, op bezoek gaan en sport, is erg belangrijk voor een tevreden leven." Daarnaast maakt de fractie zich zorgen om de berichtgeving over de Voedselbank: hieruit blijkt dat steeds meer Zoetermeerders aangewezen zijn op deze organisatie. Een zorgwekkend teken, zo vindt de fractie van GroenLinks.