Tijdens het debat over de opvang van de vluchtelingen in Zoetermeer heeft de fractie van GroenLinkseen motie ingediend om de crisis-noodopvang zo mogelijk te kunnen verlengen. De motie die tot doel had om te voorkomen dat deze mensen niet voortdurend van noodopvang naar noodopvang verplaatst hoefden te worden kwam uiteindelijk twee stemmen tekort voor een meerderheid.

Maandag 9 november heeft de gemeenteraad gestemd over het voorstel van het college over de vluchtelingenopvang in Zoetermeer. De stemming over een amendement van het raadsvoorstel staakte tijdens het vluchtelingendebat op 3 november, waardoor er opnieuw gestemd moest worden. Het bewuste amendement werd deze keer verworpen en het voorstel is vervolgens met algemene stemmen aangenomen.

Dat betekent o.a. dat Zoetermeer inzet op incidentele crisisnoodopvang (in beginsel voor 72 uur) en dat er o.a. gewerkt gaat worden aan het uitbreiden van de woningvoorraad om zo de huisvesting van mensen met een verblijfsvergunning mogelijk te maken. Tegelijkertijd wordt er op ingezet dat andere woningzoekenden niet minder kans maken op het vinden van een passende huurwoning.

Het volledige raadsbesluit is te vinden op de website van de gemeente[1]

De fractie van GroenLinks had op 3 november een motie ingediend om verlenging van de crisisnoodopvang voor onbepaalde tijd mogelijk te maken. Onze fractie vond samen met de SP, D66 en PvdA dat het humaner is om de crisisnoodopvang, wanneer dat in Zoetermeer mogelijk zou zijn, langer dan drie en zoals de burgemeester tijdens de voorlichtingsavonden vertelde maximaal zes dagen te laten duren. Immers wanneer het COA meer tijd nodig heeft om reguliere opvang voor deze mensen te realiseren, is het beter voor deze mensen, met alles wat ze al meegemaakt hebben, dat ze niet elke paar dagen naar een andere sporthal getransporteerd worden.

Met het aannemen van de motie van GroenLinks had de gemeenteraad het college de ruimte gegeven om desgevraagd (door het COA) en als dat bovendien in Zoetermeer redelijkerwijs georganiseerd kan worden, langere crisisnoodopvang te bieden.

Het COA, waar wij navraag gedaan hebben, bevestigde ons dat zo'n voorziening zeer welkom was en dat crisisnoodopvang zeker niet beperkt hoeft te worden tot in beginsel 72 uur zoals het raadsbesluit in de toelichting aangeeft en de burgemeester tijdens de voorlichtingsavonden heeft toegelicht. De fracties die het hier niet mee eens waren, waren deze avond echter in de meerderheid. Met 18-19 werd de motie verworpen.

 

[1] http://bit.ly/1RQ57Mz