“You can get it if you really want. But you must try, try and try.” Met deze regels van het lied van Desmond Dekker begon tijdelijk fractievoorzitter Julia Williams haar bijdrage voor het Voorjaarsdebat op 24 juni. GroenLinks wil van Zoetermeer een groene, sociale stad maken met een levendige cultuur en een bruisende werkgelegenheid. En het is mogelijk, als we het maar écht willen.

Werk

Tijdens het Voorjaarsdebat diende GroenLinks 10 moties in. Alle zijn te koppelen aan de hoofdthema’s werk, zorg, schone energie en echte natuur. De eerste motie die Julia Williams aankondigde, sluit voornamelijk aan bij de aspecten werk en zorg: het inschakelen van schuldhulpmaatjes. Dit is een laagdrempelig concept, met een hoge mate van effectiviteit. Een andere motie die GroenLinks indiende binnen het thema werk, betreft de transitie van  de toren van het Stadhuis naar jongerenwoningen. De fractie heeft een motie ingediend om deze transformatie duurzaam te maken: het project moet mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid geven ervaring op te doen en het moet gekoppeld worden aan verduurzaming.

 

Schone energie

Zoetermeer heeft als doelstelling in 2030 CO2-neutraal te zijn. De ambitie is eigenlijk alleen bedoeld voor gebouwen, maar GroenLinks wil daarnaast ook de gemeente uitroepen tot Schaliegasvrije gemeente. Want wat totaal niet past in het beeld van een klimaatneutrale gemeente, is het boren naar schaliegas. Schaliegas is slecht voor het milieu, de natuur, het klimaat en voor de veiligheid en gezondheid van mensen. Om die reden heeft de fractie een motie ingediend waarin het college gevraagd wordt Zoetermeer uit te roepen tot een schaliegasvrije gemeente.

Ook binnen de ambitie om gebouwen CO2-neutraal te maken is er genoeg te doen: bestaande woningen kunnen zo worden gerenoveerd dat ze netto geen energie meer kosten. Dit gaat niet vanzelf en de fractie vraagt het college in een motie om haar aandeel te leveren. 

 

Natuur

Echte natuur onderhoudt zichzelf. GroenLinks wil verandering van het kap- en snoeibeleid en heeft hierover een motie ingediend. Een andere motie die onder het thema natuur valt, is de oproep tot het ontwikkelen van een betere indicator voor biodiversiteit. Ook heeft de fractie een motie ingediend die pleit voor natuur- en milieueducatie, tot stand gebracht door middel van een samenwerking tussen de gemeente, NME en de natuurverenigingen. Daarnaast heeft GroenLinks een motie gewijd aan stadslandbouw, dat de waarden natuur, werkgelegenheid en sociale cohesie met elkaar verbindt.

 

Sociaal

Zoetermeer moet meer bruisen. Om dit te stimuleren, wil GroenLinks de “Bruisprijs” in het leven roepen. De gemeenteraad reikt de prijs – een bedrag van €5000,- - jaarlijks uit aan het voorstel of initiatief dat het meest heeft bijgedragen aan bruis. De laatste motie die GroenLinks heeft ingediend, betreft het veranderen van de afstellingen van verkeerslichten: fietsers en voetgangers moeten vaker, maar korter, groen licht krijgen. De doorstroom van het fietsverkeer zal daarmee toenemen en automobilisten hebben er slechts weinig last van. Bovendien wordt het aantrekkelijker om met de fiets te gaan.

 

Met de tien moties heeft GroenLinks een grote bijdrage geleverd aan het Voorjaarsdebat. Op maandag 1 juli zal over de moties gestemd worden. Hieronder zijn alle moties weergegeven, evenals de spreektekst van Julia Williams.