Walter van Steenis, Liselotte Gips, Jennifer van Werkhoven en Renske den Hollander

GroenLinks Zoetermeer organiseerde zaterdag 26 januari in samenwerking met de bewoners van Zoetermeer Dorp een bijeenkomst Zoetermeer aan Tafel: ons Groen in buurthuis ‘Kom Op’ over bomen in Zoetermeer. Het doel van deze bijeenkomst was om informatie op te halen bij de inwoners over dit onderwerp en deze informatie te gebruiken bij behandeling van het Bomenbeleid vanuit het college.

Raadslid Walter van Steenis en commissielid Liselotte Gips legden de bezoekers een aantal stellingen voor, zoals ‘voor iedere boom, die gekapt wordt moet er een nieuwe geplant worden of geld in een groenfonds gestopt worden’ en ‘het veranderende klimaat verandert het straatbeeld’. Al voor de middag officieel begon, ontstond er al een levendig gesprek over de bomen in de straat. Het is duidelijk dat dit onderwerp leeft onder de inwoners.

De deelnemers discussieerden daarom ook enthousiast over de verschillende stellingen. Bij de stelling 'we kappen geen gezonde bomen' merkte men op dat in Zoetermeer de bomen soms dicht op elkaar geplant zijn, waardoor ze elkaar in de weg kunnen zitten. De vraag was of er gezonde bomen tussenuit gehaald mochten worden om de andere bomen meer de ruimte te geven. ‘Niet doen’, werd er betoogd, ‘de natuur lost het zelf wel op. Een of meerdere bomen gaan het niet halen en kunnen dan gekapt worden.’ Een andere bewoner zag graag meer diversiteit in de boomsoorten per straat om zo de omgeving minder kwetsbaar te maken voor boomziektes. 'Plant met verstand' was de uiteindelijke conclusie bij deze stelling.

Aan de hand van andere stellingen kwamen de bewoners ook zelf met diverse ideeën. Zo was het idee om in het kader van biodiversiteit verschillende zones van begroeiing in te richten langs wandelpaden. Ongeveer een meter langs het pad lage begroeiing uit het oogpunt van veiligheid, daarna een iets hogere voor de insecten en vlinders en tenslotte nog hogere begroeiing onder de bomen voor vogels. Groen dat goed is voor biodiversiteit, kan er wat rommeliger uitzien dan keurig gemaaide grasveldjes.

Een andere wijze van omgaan met bomen en de biodiversiteit in de natuur vraagt om een intensieve en permanente natuureducatie, zodat er meer waardering en begrip komt voor de groene keuzes die gemaakt worden, was ook een uitkomst van het geanimeerde gesprek.

De bijeenkomst eindigde met een kaart van Zoetermeer waarop de bezoekers mochten aangeven waar ze in Zoetermeer graag meer groen zouden willen zien. Ook dit zorgde voor een goed gesprek, terwijl de deelnemers de kaart van Zoetermeer langzamerhand groen kleurden.