De raadsvergadering van 7 maart 2016 heeft voor een groot deel in het teken gestaan van samenspraak. Het is een belangrijk onderdeel van de collegeakkoord, maar afgelopen weken is wel gebleken dat er onder de collegepartijen grote verdeeldheid is hoe dit vorm gegeven moet worden. Voor GroenLinks staat een ding boven water: ‘we hebben de kennis en ervaring van burgers en organisaties hard nodig om tot goed beslissingen te komen’.
Hoewel er in de raadsvergadering gestemd werd, werden de discussies vooral gevoerd in de voorafgaande commissievergaderingen. Een van de acties die genomen was om de samenspraak te verbeteren was het instellen van een samenspraakgroep. Dit is een groep van actieve burgers die college en raad advies geven op het gebied van het betrekken van burgers bij beleid dat op hun van toepassing is. Echter wilde een aantal partijen na iets meer dan een jaar alweer van deze groep af. Terwijl deze groep zich zonder enig belang en zonder enige vergoeding inzetten om de gemeente van advies te voorzien. Wat GroenLinks betreft dus onbegrijpelijk dat deze mensen na een jaar alweer aan de kant geschoven zouden worden. Mede door onze steun kan de groep gelukkig zijn werk komende periode voortzetten.
Een voorbeeld van een traject waar samenspraak hard nodig is op het gebied van sport. Dit is bij uitstek iets wat de inwoners en organisaties van de stad aan gaat. Het college vond echter dat het raadplegen wel voldoende was. Een meerderheid in de commissie was het echter met ons verzoek eens, waarna de wethouder de toezegging heeft gedaan de inwoners en organisaties actief te betrekken en hun als een volwaardige gesprekspartner te zien. Een resultaat waar we blij mee zijn, maar tegelijkertijd ook een traject dat we komende maanden kritisch blijven volgen.