Was de bomenkap aan de Kleine Dobbe echt "noodzakelijk"? GroenLinks betreurt het dat omwonenden teleurgesteld zijn om het verlies van de bomen en wil dat de gemeente zo zorgvuldig mogelijk omgaat met onze bomen. Daarom diende de fractie vrijdag 8 november schriftelijke vragen aan het college in.

In een bericht in het Algemeen Dagblad (AD) van vrijdag 8 november 2013 wordt melding gemaakt van een zogenaamde noodkap bij de Kleine Dobbe. Dit heeft tot verontwaardiging onder omwonenden geleid. Ook op andere plaatsen, zoals langs het fietspad langs de Aziëweg bij Seghwaert, zijn grote bomen plotseling uit het straatbeeld verdwenen. Uit de inhoud van het krantenbericht kan de conclusie getrokken worden, dat de storm van 28 oktober wordt aangegrepen om bomen, die toch al in de gaten gehouden worden, zonder vergunning te kunnen kappen. Ook is onduidelijk of hiervoor compensatie terugkomt.

GroenLinks hecht aan een zeer zorgvuldige omgang met onze bomen en het bomenbeleid en heeft daarom de volgende vragen aan het college:

1. Is het College bekend met het bericht in het AD?

2. Hoeveel, nog niet omgevallen bomen, zijn er sinds de storm zonder vergunning gekapt en vallen dus volgens het College onder het noodkap- regime?

3. Hoe lang na de storm vindt het College dat er nog sprake kan zijn van acuut gevaar en dat noodkap gerechtvaardigd is?

4. Hoe bepaalt het College dat er inderdaad sprake is van acuut gevaar?

5. Hoe voorkomt het College, dat lichtvaardig naar het instrument van noodkap wordt gegrepen?

6. Hoeveel bomen, die na de storm alsnog geveld worden, worden gecompenseerd?