Na de verkiezingen van 19 maart zijn de coalitieonderhandelingen in volle gang. Als alles volgens plan loopt, wordt 19 mei het nieuwe college geïnstalleerd. Tot die tijd is het onduidelijk waar en wanneer er met de raad gesproken wordt over de voortgang van de decentralisaties in het sociale domein (Jeugdzorg, AWBZ en Participatiewet). GroenLinks maakt zich zorgen om de ontwikkeling van deze veranderingen, die zo veel Zoetermeerders aangaan. Om de radiostilte op dit dossier te doorbreken, dient de fractie schriftelijke vragen in.

De decentralisaties in het sociale domein vormen één van de belangrijkste taken voor de gemeente Zoetermeer voor de komende jaren. De regelingen treffen een groot gedeelte van de Zoetermeerders. Geen kind mag tussen wal en schip vallen en geen mens mag een gebrek aan zorg ervaren. Dus nu een “gat” laten vallen door de politieke wisseling van de wacht, is onacceptabel wat de GroenLinks-fractie betreft. Om die reden heeft de fractie de volgende schriftelijke vragen bij het college ingediend:

  1. Wat is de stand van zaken op het gebied van de decentralisaties binnen het sociaal domein binnen de gemeente Zoetermeer? Anders gezegd: loopt de gemeente op schema? Zo ja, hoe is dat merkbaar? Kan het college dat aantonen?
  2. Welke risico’s en knelpunten ziet het college op dit moment nog, zeker gezien het feit dat al over 8 maanden (1 januari 2015) de gemeenten de genoemde zorgtaken op haar bordje krijgt, inclusief de eerste klanten?
  3. Hoe verloopt de communicatie tussen de gemeente en de zorgorganisaties op dit moment?
  4. Hoe worden burgers en zorgbehoevenden geïnformeerd hierover?
  5. Bestaat er ongerustheid binnen de doelgroep en zo ja, waar bestaat die uit?
  6. Komen er veel vragen en/of klachten binnen van inwoners over de veranderingen in de zorg en zo ja, hoeveel en waar gaan deze over?
  7. Is er al een planning voor de benodigde verordeningen die voor deze taken vastgesteld moeten worden door gemeenteraad en zo ja, hoe ziet die planning eruit? Zo nee, wanneer komt die?