De kap van de platanen in Seghwaert houdt de gemoederen in de wijk en in de stad flink bezig. En terecht: een dergelijke ingreep heeft een ingrijpende impact op de leefbaarheid in de wijk. Terwijl juist die leefbaarheid inzet is van de kap van de bomen.

In zijn weblog van 9 augustus legt commissielid en bioloog Marcel van der Tol uit waarom het kappen van de bomen nodig is, om uiteindelijk de leefbaarheid te verbeteren. En niet alleen voor de omwonenden, maar juist ook voor inheemse flora en fauna, die in de nieuwe situatie veel meer ruimte krijgen.

In de recente discussie ligt de nadruk op de overlast die de bomen al dan niet veroorzaken. Hierbij wordt ingezoomd op de symptomen van het niet-duurzame beleid van dertig jaar geleden, dat de gemeente nu probeert te herstellen. GroenLinks vindt dat de gemeente beter de reden van de kap had moeten uitleggen tijdens het participatietraject, zodat er meer begrip van de omwonenden zou zijn voor deze maatregel. Een natuurlijker, minder overlast gevend en betaalbaar bomenbestand waren immers de redenen om in te grijpen.

In schriftelijke vragen aan het college zet GroenLinks vraagtekens bij de handelwijze van de gemeente. Want als een duurzaam soortenbestand en een goede participatie zo belangrijk zijn, waarom is dan niet gekozen voor een variant waarbij de bomen gefaseerd worden vervangen? Deze variant voorkomt kaalslag in de wijk, beperkt de inbreuk op de leefbaarheid, geeft meer ruimte voor omwonenden om aan te geven waar de problemen het grootst zijn en geeft dier- en plantensoorten die leven rondom de platanen de gelegenheid om zich aan te passen.