Afrikaweg
De raad heeft besloten dat het college een plan mag uitwerken voor de kantorenzone vanaf de Mandelabrug in de richting van Centrum West. Het idee is dat deze zone wordt getransformeerd tot een stedelijk gebied, waarbij de Afrikaweg omgetoverd wordt tot een heuse stadsstraat, waar gewoond, geleefd en gewerkt kan worden. Dit plan kan voor een evenwichtige ontwikkeling van het gebied zorgen en is het waard om nader uit te werken. Het idee is ook om een OV knooppunt en een doorgaande fietsverbinding over de A12 te realiseren. Ook wordt ernaar gestreefd om de grote groengebieden aan weerszijden van de Afrikaweg met elkaar te verbinden. Vernieuwend is ook het voorstel om de parkeernorm voor dit gebied te verlagen ten opzichte van wat in Zoetermeer gebruikelijk is. Dit is een duidelijke keuze voor meer gebruik van het OV, wat GroenLinks uiteraard toejuicht.
De bouwagenda
De bouwagenda maakt onderdeel uit van de schaalsprong die in de gemeenteraad al enkele malen is besproken. De raad is het er in grote meerderheid over eens dat Zoetermeer als stad zal moeten groeien. De vraag naar woningen in de Randstad zal hoog blijven, maar als Zoetermeer niet meegroeit, wordt hier juist een krimp van het aantal inwoners voorspeld. Daardoor zou de gemeente de bestaande voorzieningen in de stad niet meer in stand kunnen houden.
Leefstad
Ook de fractie van GroenLinks steunt het idee om de stad te laten doorgroeien. De groei zal echter wel duurzaam moeten zijn. Met behoud van goede groenvoorzieningen, en robuuste natuur. "De groei zal van Zoetermeer een complete stad moeten maken. Zoetermeer is nu al een fijne stad om in te wonen, maar in een stad moet ook genoeg werk, vertier en voldoende ruimte voor groen en natuur gegarandeerd zijn, kortom Zoetermeer moet een echte leefstad worden", zegt fractievoorzitter Marcel van der Tol. De tot nu toe aangenomen amendementen laten zien dat de raad een behoedzame groei wil realiseren. Niet alleen maar huizen bijbouwen, maar juist stap voor stap de vinger aan de pols houden, zodat de stad wel leefbaar en groen blijft. Dat betekent ook dat we liever overbodige bedrijventerreinen transformeren, dan dat we de laatste stukjes groen in een wijk opofferen. Over de toekomst van wijktuin Noordhove zal na het reces nog gestemd moeten worden.
Onbegrijpelijk: minder sociale huur
De fractie vindt het onbegrijpelijk dat een meerderheid van de raad er voor kiest dat het aandeel sociale huurwoningen in de stad moet gaan dalen. Er zullen dus op korte termijn nog wel sociale huurwoningen bijgebouwd kunnen worden, maar uiteindelijk zal, volgens het al aangenomen amendement, het aantal sociale huurwoningen weer af moeten nemen tot nauwelijks meer dan het huidige aantal. De fractie van GroenLinks wil juist dat de veel te lange wachtlijst voor betaalbare huurwoningen aangepakt gaat worden. Marcel van der Tol: "Een wachtlijst van vier tot zes jaar, één van de hoogste in deze regio, betekent dat er veel meer vraag is naar betaalbare woningen, dan dat er momenteel wordt aangeboden. Als je nu al niet weet hoe je dat op moet lossen, dan moet je zeker niet besluiten om de sociale woningbouw nog verder aan banden te leggen." Over deze motie moet later nog gestemd worden.
Omdat bij een amendement de stemmingen staakten, kan pas in de raadsvergadering van 11 september verder gegaan worden met de stemmingen over het woningbouwprogramma.