Tijdens het eerste gedeelte van het Voorjaarsdebat op 24 juni, liet GroenLinks weten van Zoetermeer een groene, sociale stad maken met een levendige cultuur en een bruisende werkgelegenheid. De fractie schonk in het bijzonder aandacht aan vier thema’s, te weten: werk, zorg, schone energie en échte natuur. Tijdens het vervolg van het Voorjaarsdebat, op 1 juli, werden drie moties van GroenLinks aangenomen: SchuldHulpMaatjes, bos beheert zichzelf en de Bruisprijs.
Door het aannemen van de motie 'Bruisprijs', geeft Zoetermeer een flinke impuls aan kunst en cultuur in de stad. Samen met D66 diende GroenLinks de eveneens aangenomen motie 'Bruispot' in. Hieruit kunnen onder andere initiatieven als Internationale Vrouwendag, Zoetermeer Jazz en Historisch Zoetermeer bekostigd worden.
Schaliegas
De gemeenteraad heeft niet ingestemd met de motie die het college opriep om Zoetermeer Schaliegasvrij te verklaren. Volgens GroenLinks past dit niet bij de Zoetermeerse ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn en tot de tien duurzaamste gemeenten te horen.
Energienotaloze woningen
De motie over energienotaloze woningen werd ingetrokken en vervangen door een motie die samen met PvdA, D66 en VVD werd ingediend. In deze motie werden de voorstellen van de verschillende partijen met betrekking tot energienotaloze woningen gecombineerd. Met een ruime meerderheid werd deze motie aangenomen door de Raad.
Ook de motie Transformatie Stadhuistoren werd ingetrokken. De voorstellen om Zoetermeer fietsvriendelijker te maken, worden door het college meegenomen in het Actieplan Fiets.
College
GroenLinks was minder content over hoe het college over het algemeen met de moties is omgegaan. Sympathieke voorstellen die gemakkelijk realiseerbaar zijn, worden onmiddellijk door het college overgenomen. Voorstellen die echter niet vanzelf gaan, worden geadviseerd aan de private sector over te laten. Deze zal daarentegen niets met de ideeën doen, omdat er weinig te winnen valt. Het college moet een actieve rol innemen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de motie over stadslandbouw.
De fractie is bezorgd over het antwoord van het college betreffende de co-creatie van gemeente en natuurverenigingen voor natuur – en milieueducatie. Het college wil dat de verantwoordelijkheid van de taakstelling volledig bij de verenigingen komt te liggen, om hierop te kunnen bezuinigen. Wanneer dat inderdaad gebeurt, zal de educatie verdwijnen omdat de verenigingen het niet alleen aankunnen.
Eindresultaat
Drie moties zijn aangenomen. De fractie hoopt dat het college er vlug mee aan de slag gaat!