Opnieuw is er gedoe met het Aquapark Keerpunt. Nadat er afgelopen winter betalingsachterstanden waren met de energierekening, de hygiëne in het 25 meter bad ook niet op orde was en daardoor de continuïteit van zwemlessen in gevaar kwam, blijkt het nu weer niet mogelijk te zijn dat het buitenbad aan het begin van de schoolvakantie open gaat. Dat terwijl we deze zomer al een hittegolf achter de rug hebben, en het zwembad toen ook al potdicht bleef. Deze problemen zijn ontstaan na de verkoop van het Keerpunt aan twee verschillende ondernemers. Daar is de fractie van GroenLinks altijd tegen geweest en wat GroenLinks betreft krijgen de inwoners van Zoetermeer hun eigen zwembad weer terug.
Vorige week bleek dat de openstelling in de zomermaanden, niet 13 weken (zolang duurt een zomer in Nederland), maar slechts 8 weken duurt. Hierdoor konden Zoetermeerders tijdens de afgelopen hittegolf niet eens verkoeling zoeken in het zwembad. Ook blijkt nu dat het buitenbad verbouwd gaat worden en dat van het oorspronkelijke zwembad een veel kleiner oppervlakte zwemwater overblijft. En als klap op de vuurpijl was er afgelopen week een kort geding tegen de huidige eigenaar van het buitenbad om de zomeropenstelling alsnog af te dwingen. Pas volgende week woensdag weten we of het zwembad echt open gaat.
Bij de definitieve verkoop van het Aquapark Keerpunt in maart 2014 verscheen een persbericht dat het zwembad behouden zou blijven voor de inwoners van Zoetermeer. Alsof het zwembad was gered. In werkelijkheid was het zwembad bewust verkocht, moest de gemeente zwemwater voor de zwemverenigingen terug huren , zou het overdekte recreatie-bad gesloopt worden en zou het buitenbad alleen nog maar in de zomermaanden open zijn. Dit alles voor de luttele besparing van 1 euro per inwoner per jaar. De fractie van GroenLinks heeft over dat misleidende persbericht nog schriftelijke vragen gesteld.
In de zomer van 2013 berichtten wij al dat de verkoop van het Aquapark een slechte deal is. Het is niet alleen een slechte deal het is buitengewoon naïef! De gemeente heeft zich in de eigen voet geschoten. Er is een zwembad verkocht met als doel om te besparen op de kosten voor het zwemmen, terwijl de gemeente dat zwembad gewoon keihard nodig heeft. Ten onrechte is gedacht dat dit opgelost kon worden door middel van contractuele afspraken met de nieuwe eigenaren. Maar een zwembad is geen halfje wit dat je ook bij een andere bakker kan kopen. De gemeente is volledig afhankelijk geworden van de zakelijke keuzes die deze ondernemers maken. En zelfs als de ondernemers niets te verwijten zou zijn en onverhoopt toch failliet gaan, kan de gemeente niet garanderen dat ze aan haar (zelf opgelegde) verplichtingen kan blijven voldoen. Deze afhankelijkheid had de gemeente nooit mogen accepteren. En daarom had het zwembad nooit verkocht mogen worden. De fractie van GroenLinks had dat in 2013 goed gezien en heeft toen tegen de verkoop van het zwembad gestemd.