Anita van der Voort,

Stichting Groene Wij

“Wat gebeurt daar nu toch, bij dat groene hek aan de Voorweg? De bouwspeelplaats? Voor veel Zoetermeerders een behoorlijke dosis jeugdsentiment. Maar wat speelt zich er NU allemaal af?”

Er staan picknickbanken buiten, er hangen gekleurde vlaggetjes, vaak is er reuring, we zien alle leeftijden, kleuren en lagen van Zoetermeer vertegenwoordigd.

Groene Wij is niet in een hokje te stoppen en dat maakt het soms wellicht wat lastig te snappen. En dat snappen wij!

Groene Wij is een stichting die staat voor IEDEREEN in onze samenleving! Iedereen is welkom, iedereen kan zichzelf zijn en iedereen voelt zich er veilig en gezien.

“Ja, maar wat doen jullie nu precies?”
Wij zijn een centrum voor persoonlijke ontwikkeling in de ruimste zin van het woord.
Een centrum waar verbinding en bewustwording centraal staat. Wij bieden een fijne veilige plek waar je elkaar (én jezelf) weer kunt vinden in onze – soms wat – snelle maatschappij.

Yoga, sportlessen, massages, coaching, voedingsadviezen, workshops, lezingen, vrijwel alles op het gebied van positieve gezondheid kun je onder ons dak vinden. Vitaliteit hoeft, naar ons idee, niet alleen voor “the happy few” bereikbaar te zijn. Wij proberen te laten zien dat een wij-samenleving mogelijk is, waar we elkaar helpen waar mogelijk. Ongeacht waar je vandaan komt, hoe oud je bent of hoeveel er op je bankrekening staat.

Vitaal kun je worden door te sporten, door yoga te doen, door jezelf af en toe een massage te gunnen. Maar samen een kopje thee drinken en een luisterend oor bieden is minstens zo essentieel om je verbonden en zinvol te blijven voelen. En dat is wat Groene Wij doet! Wij faciliteren en organiseren activiteiten om Zoetermeer weer te verbinden. Of dat nu een Kerstdiner voor eenzame Zoetermeerders, een gratis yoga-event voor mensen met een klein budget of een avond internationaal koken met het nieuwe Syrische gezin is. Het gebeurt gewoon.
 

Inmiddels is Groene Wij alweer 4 jaar gevestigd in de prachtige oude boerderij aan de Voorweg, via leegstandbeheerder AdHoc. Tijdelijk dus. Wij hadden 4 jaar geleden nooit kunnen bedenken dat er zoveel behoefte tot verbinden is in de stad en zijn dankbaar dat we deze taak deels op ons hebben kunnen nemen.

Buiten alle inzet van onze vrijwilligers, van alle ondernemers die onze gratis events dragen en van een behoorlijk standvastig bestuur, hebben wij ook bijzonder veel aan deze mooie plek te danken. En dat is dan ook de reden dat we ons nu middels een burgerinitiatief in gaan zetten om in gesprek te komen met de Gemeente Zoetermeer voor een duurzame oplossing met betrekking tot onze huisvesting aan de Voorweg 112. Wij zijn met alle bezoekers en alle mensen die hier hun plek gevonden hebben, al 4 jaar een prachtig nieuw hoofdstuk aan het schrijven in een prachtig historisch boek. En we zouden dit hoofdstuk heel graag nog heel wat extra alinea’s gunnen.

6 mei staan wij in de Raadzaal om ons verhaal te doen en ons enthousiasme te delen waarmee wij Zoetermeer een stukje mooier aan het maken zijn.

Omdat de wereld nooit genoeg “Groentjes” kan hebben.