De gemeente Zoetermeer gaat op zoek naar verborgen armoede. Dat heeft GroenLinks tijdens het Voorjaarsdebat op 25 juni bereikt door een motie in te dienen over dit probleem. GroenLinks maakt zich zorgen om mensen die niet bereikt worden door het huidige armoedebeleid en roept het college op om juist ook mensen die niet bekend zijn bij de instanties, op te sporen en te ondersteunen.

De cijfers liegen er niet om: ruim tweehonderdduizend 65-plussers in Nederland hebben op dit moment een onvolledige AOW-uitkering. Daarnaast kent Nederland inmiddels ruim 200.000 ’werkende armen’. Dat zijn mensen die uit de bijstand komen, maar er met een baan qua inkomen helemaal niet op vooruit zijn gegaan en nog steeds onder de armoedegrens zitten. Dat vindt GroenLinks onacceptabel en wil daarom weten of dit in Zoetermeer ook voorkomt.

Buiten de boot

De motie die GroenLinks heeft ingediend over verborgen armoede werd tijdens het Voorjaarsdebat overgenomen en gesteund door een groot aantal partijen. GroenLinks maakt zich met name zorgen om jongeren, single moeders en vaders (eenoudergezinnen) en ouderen die buiten de boot vallen. De gemeente moet daarom actiever op zoek gaan naar gezinnen waar verborgen armoede heerst. Verborgen armoede is een lastig probleem, aangezien er een groot taboe op rust.

Motie Brede School activiteiten

Ook nam de gemeenteraad een motie over van GroenLinks over Brede School-activiteiten. GroenLinks roept het college daarin op om kinderen met een Zoetermeerpas actief te benaderen om deel te nemen aan Brede School-activiteiten. Juist de ouders van deze kinderen hebben vaak weinig geld en voor hen is het belangrijk dat zij mee kunnen doen aan de activiteiten. Uit de jaarstukken van 2009 van de gemeente bleek dat het budget voor extra Brede School-activiteiten voor kinderen met een Zoetermeerpas niet volledig is besteed. GroenLinks wil dat de gemeente dit budget alsnog besteedt aan deze groep kinderen.