Op 13 februari is in de gemeenteraad de woningbouwagenda voor Zoetermeer vastgesteld. In ieder geval is het de bedoeling dat er de komende 15 jaar zeker 10000 woningen bij zullen komen. Er zal bovendien onderzocht gaan worden of er dan nog meer woningen bij kunnen komen. De groei van het aanbod aan woningen is noodzakelijk doordat de huishoudens steeds kleiner worden en we de kinderen van nu straks ook een toekomst in deze stad moeten kunnen bieden. Aan de andere kant zal dit zeker ten koste gaan van de overgebleven open plekken in de stad en meestal gaat dit ten koste van de natuur. Alles afwegend heeft de fractie van GroenLinks met het voorstel ingestemd. Hoewel ook besloten is dat "het groene karakter van de stad behouden moet blijven" heeft de fractie van GroenLinks wel een motie ingediend om criteria vast te stellen wat onder "het behoud van het groene karakter" verstaan moet worden.
Deze woningbouwagenda was een moeilijke afweging voor de fractie. Zoetermeer is een prachtige groene stad en dat willen we graag zo houden. Aan de andere kant kunnen we onze ogen ook niet sluiten voor de almaar toenemende vraag naar woonruimte in de randstad. Doen we niets dan zal het bijvoorbeeld steeds moeilijker worden dat starters hier betaalbare woningen kunnen vinden. Ook is de kans groot dat mensen bij gebrek aan woningen in Zoetermeer en andere steden op zoek zullen gaan naar woningen in landelijk gebied, waardoor er nog meer woon-werk verkeer in de regio zal ontstaan.
Hoewel het zeker is dat er open plekken in de stad volgebouwd zullen gaan worden, zoals plaatsen waar voorheen schoolgebouwen stonden, biedt de woningbouwagenda ook kansen. Leegstaande kantoorpanden kunnen sneller geschikt gemaakt worden voor bewoning en overbodige bedrijventerreinen kunnen getransformeerd worden in gewone wijken.
Tegelijkertijd kunnen we ervoor zorgen dat de kwaliteit van de leefomgeving zo goed mogelijk beschermd wordt. Bijvoorbeeld door zuinig om te springen met het beschikbare bouwoppervlak en voor het behoud van natuurwaarden, niet alleen naar de bodem maar ook naar de daken te kijken. Ook zal er geïnvesteerd moeten worden in het verhogen van de biodiversiteit in de stad zelf in combinatie met hoogwaardige natuur buiten de stad. Verder is het van groot belang dat we met het oog op de opwarming die nu al plaatsvindt de stad hittebestendig maken. Door de groenstructuren, zoals bomenlanen, plantsoenen, en tuinen, optimaal in te richten kan voorkomen worden dat de stad een gloeiend hete steenwoestijn wordt. Hoe dan ook de woningbouwagenda is nog niet in beton gegoten en bij ieder project zal de fractie de ontwikkeling kritisch beoordelen.
De fractie had wel moeite met het besluit om "het groene karakter van de stad te behouden". Natuurlijk zijn we helemaal voor het idee van dat besluit, maar zo'n besluit heeft geen betekenis, wanneer we niet goed afspreken wat de criteria daarvoor zijn. Onze motie daarover, die gesteund werd door het CDA, is met een ruime meerderheid aangenomen.