Alle toepassingen zijn mogelijk, ook in Zoetermeer. Maar hier is ook ruimte voor nodig. En er moet rekening gehouden worden met het landschap en met regels van de overheid. Windmolens/turbines zijn vanwege de veiligheidszone rondom de windmolen nagenoeg niet te plaatsen in Zoetermeer. Zogenaamde “zonneparken” passen niet helemaal in een stad. Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen (denk aan ligging, schaduw en plaatsingshoek). Maar: daar wordt aan gewerkt, door het ontwikkelen en onderzoeken van verticale zonnepanelen. Hierover is aan de Hanzehogeschool Groningen onderzoek gedaan. Het blijkt dat deze gelijkmatiger stroom leveren over het hele jaar dan de schuin geplaatste zonnepanelen.

Groene stroom, wat is dat precies?
Groene stroom is elektriciteit die duurzaam wordt opgewekt en hiermee het milieu niet belast (Gaslicht.com, 2003-2023). Hierbij kun je denken aan windenergie, zonne-energie, geothermie, waterkracht, biogassen en verbranden van biomassa. In Nederland is in 2021 ongeveer 41 miljard KWh groene stroom geproduceerd, ongeveer een derde van wat er verbruikt wordt (CBS, 2022). Er zijn kortom allerlei ontwikkelingen die het tegenwoordig mogelijk maken om extra stroom op te wekken en op te slaan. En een stad als Zoetermeer heeft groot belang daar ook zelf actief mee aan de slag te gaan

Bij het voorjaarsdebat debat heeft GroenLinks daarom een motie ingediend over de noodzaak om meer groene stroom op te wekken.(https://zoetermeer.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/a5ffb9bd-e275…)

Voor wie het hele artikel wil lezen: https://docs.google.com/document/d/184vKcRp7y80XC2F2dvY8lUJu_uwqM8KZTnc…