Het veiligheidsbeleid in Zoetermeer wordt vernieuwd. De fractie is blij met de aandacht voor preventie en de leefbaarheid van de wijken. Volgens ons is het cruciaal om in gesprek te blijven met inwoners en betrokken organisaties. Verder willen wij meer aandacht voor huiselijk geweld.
Om jongerenoverlast in de stad te voorkomen is het belangrijk om in gesprek met elkaar te blijven. ’Waar jongeren over de schreef gaan, is het belangrijk om ze aan te spreken en waar nodig te corrigeren, maar zij zijn ook onderdeel van de oplossing. Luister daarom naar wat zij te zeggen hebben’, stelt ons commissielid Paul Frigge.
Actie tegen huiselijk geweld
GroenLinks wil graag meer aandacht voor het fysieke en emotionele geweld dat zich afspeelt achter de voordeur. In het aangepaste veiligheidsbeleid komt dit te weinig terug. Huiselijk geweld is vaak onzichtbaar, maar heeft een zeer grote impact. De fractie vraagt het college daarom om meer actie.
Armoede en criminaliteit
Armoede en een gebrekkige leefomgeving zijn van grote invloed op een veilige stad. Dit wordt volgens GroenLinks nog te weinig belicht in het huidige veiligheidsbeleid. Terwijl de gevolgen van armoede een grote rol spelen bij het ontstaan van overlastgevend gedrag en criminaliteit. Eén op de zeven kinderen in Zoetermeer leeft in armoede. Wij blijven ons daarom sterk maken voor een eerlijke verdeling van onze welvaart.