'Duurzaamheid', een begrip dat de afgelopen decennia aan populariteit heeft gewonnen. In de meeste gevallen wordt dit woord slechts gebruikt met betrekking tot het milieu, terwijl het eigenlijk van toepassing is op alle facetten van de samenleving. Fractievoorzitter Jakobien Groeneveld maakte dit duidelijk namens de GroenLinks-fractie tijdens het eerste deel van het Voorjaarsdebat van maandag 25 juni.

GroenLinks wil de mensen van nu een goed leven bieden, op een manier die ook een goed leven voor mensen in de toekomst waarborgt. Natuur en milieu, sociale cohesie en welzijn en welvaart vormen voor deze opvatting van duurzaamheid de kernbegrippen. In totaal heeft de fractie acht moties ingediend die hier betrekking op hebben.

Natuur en milieu

De fractie wil het de burgers gemakkelijker maken om afval gescheiden in te leveren. Aangezien de gemeente deze taak steeds meer aan de inwoners overlaat en er vorig jaar slechts een klein aantal van de gestelde doelen is behaald, acht GroenLinks een andere aanpak onvermijdelijk. Er is een motie ingediend, die het college verzoekt om meer inzamelpunten voor afval te creëren en om deze aan te geven op de gemeentelijke website.

De gemeente Zoetermeer heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Op dit moment is het Stadhuis met label G allesbehalve energiezuinig en er is nog maar weinig uitgevoerd op het gebied van duurzame renovatie. GroenLinks wil hier verandering in brengen door zonnepanelen te plaatsen op de daken van gemeentelijke panden. Er zijn energiebedrijven die bereid zijn hierin te investeren, waardoor het de gemeente uiteindelijk nauwelijks wat kost. Als deze motie wordt aangenomen, zou dat een doorbraak betekenen voor het milieubeleid van Zoetermeer.

Sociale cohesie

Uit recent onderzoek is gebleken dat ruim 70% van de ondervraagde niet-heteroseksuelen wel eens te maken heeft gehad met discriminatie of geweld. Slechts weinigen van hen hebben deze bedreigende situaties gemeld aan de politie of aan Bureau Discriminatiezaken. Om de drempel te verlagen, dient GroenLinks een motie in om een homodiscriminatiemeldpunt in te stellen. Daarnaast wil de fractie dat de gemeente deel gaat nemen aan de Roze Gemeentegids. Deze gids geeft adviezen om kansen, veiligheid en ontwikkeling te bieden aan de genoemde bevolkingsgroep.

Verder wil GroenLinks dat de gemeente beter gaat communiceren met jongeren. Dit kan al bereikt worden door een klein bedrag te investeren in een betere gemeentelijke jongerenwebsite.

Welzijn en welvaart

De gemeente vindt het moeilijk om mantelzorgers te bereiken en te ondersteunen. Met name voor jonge mantelzorgers is het belangrijk om hier verandering in te brengen, aangezien zij in deze periode getekend worden voor het leven. Daarom vraagt de GroenLinks-fractie naar een communicatie- en ondersteuningsplan.

Het is van groot belang dat zorgbehoevenden de regie over hun leven houden. Om de zorgvrager en zijn omgeving duidelijk te maken hoe dit gerealiseerd kan worden, wil GroenLinks onderzoek doen naar 'Eigen Kracht-conferenties' die door de gemeente aangeboden zullen worden.

Uit de Integrale Veiligheidsmonitor van 2011 is gebleken dat inwoners van Zoetermeer zich minder veilig voelen in de stad dan de gemiddelde Nederlander. Deze verhoogde angst doet zich vooral voor in openbare gebieden. De laatste motie die is ingediend, verzoekt het college om te onderzoeken hoe de subjectieve veiligheid op stations kan worden vergroot en welke veranderingen zullen bijdragen aan een prettiger gevoel in winkelcentra. Bij de uitvoering van de plannen moet samengewerkt worden met jongeren, zodat zij zich meer betrokken voelen bij (veranderingen in de) stad.

Op donderdag 25 juni vindt gedurende de hele dag het tweede deel plaats van het Voorjaarsdebat en zal gestemd worden over alle moties.

Volledige spreektekst en alle (mee-) ingediende moties