In het AD van 24 mei 2013 stond een groot artikel over de kinderopvang in Den Haag en de regio. De ontwikkeling is dat steeds meer ouders hun kinderen laten opvangen door gastouders omdat dit goedkoper en flexibeler is. GroenLinks Zoetermeer maakt zich hier zorgen om. In de Commissie Samenleving stelde GroenLinks-raadslid Jakobien Groeneveld hierover daarom vragen aan de wethouder.

Hoewel de gastouders gecontroleerd worden (zij het steeksproefgewijs) en het werkgelegenheid oplevert, maakt de fractie van GroenLinks zich toch zorgen om deze ontwikkeling en de kwaliteit van deze opvang in Zoetermeer. Omdat de keuze voor gastouders in de ogen van de fractie niet zozeer een vrije keuze is, maar omdat mensen de gewone kinderopvang niet meer kunnen betalen. Dat zou niet moeten. GroenLinks is van oudsher voor gratis (door de overheid gefinancierde) kinderopvang. Dit, zodat zowel mannen als vrouwen op de arbeidsmarkt volledig tot hun recht kunnen komen en ze zich geen zorgen hoeven te maken over de kinderopvang. Deze kinderopvang moet uiteraard van hoge kwaliteit zijn zodat kinderen opgroeien in een veilige en prettige omgeving. 

Gewone kinderopvang in de knel

Ook maakt de fractie zich zorgen om de (valse) concurrentie die het toenemende aantal gastouders oplevert voor kinderdagverblijven in onze stad. Uiteraard hoeft een gastouder geen overhead-kosten of de huur van een pand of medewerkers te betalen. 

Daarom stelde Groeneveld de volgende vragen: in het artikel in het AD staat een opmerking dat mensen die eerder bij crèches werkten, nu gastouder willen worden aangezien ze op de crèches niet meer "de kwaliteit kunnen bieden die ze willen". Hoe kijkt de wethouder hier tegenaan en wat is de situatie in Zoetermeer op dit punt? Daarbij blijkt ook dat het "vier ogen-principe" niet bij gastouders geldt, dat ingaat per 1 juli van dit jaar en is ingesteld na het misbruik-drama door Robert M. Hoe kijkt de wethouder hier tegenaan en gaat zij hierin stappen ondernemen?