De fractie van GroenLinks wil samen met Lijst Hilbrand Nawijn en Zó! Zoetermeer de problemen met de AED’s nogmaals op de agenda van de gemeenteraad hebben. De partijen vinden dat het veel te lang duurt voordat het volledige netwerk weer beschikbaar is voor mensen in nood.

'Het overleg tussen wethouder Klaasjan de Jong en de partijen in het conflict rond het AED-systeem van 'Hart voor je stad’ heeft geleid tot een oplossing'. Dit bericht werd de Gemeenteraad aangeboden op 12 december 2012. Helaas is dit een loze kreet gebleken. Nu - 9 maanden later - hangen de AED's nog steeds niet in de buitenkasten. ‘Wij willen nu wel eens precies weten hoe het met de AED's is gesteld,’ zeggen Marijke van der Meer (Zó!) Nienke van den Berg (GL) en Hanneke Wortel (LHN).

Sinds december 2012 hangen de Automatische Externe Defibrillatoren, de AED’s, niet meer in de buitenkasten. Een conflict tussen leveranciers heeft ervoor gezorgd, dat het op afstand openen van de kasten door de alarmcentrale niet meer kan. Om het netwerk weer operationeel te krijgen heeft de Raad 50.000 euro voor een onderzoek en een oplossing aan het college beschikbaar gesteld. Op 18 juni 2013 kreeg de Raad een memo met de stand van zaken en een uitnodiging voor een presentatie op 9 september. Tijdens de presentatie werd het de drie fracties duidelijk dat plotseling een vrijwilligersnetwerk rondom de AED’s, het grootste probleem zou zijn. De meldkamer, waar het verzoek tot openen van de AED-kasten binnen komt zodat de AED’s gebruikt kunnen worden om iemand met een hartprobleem te helpen, zou de kast alleen kunnen of willen openen voor een geregistreerde opgeleide vrijwilliger.

De drie fracties keken daar van op: de AED-kasten met daarin de ‘intelligente’ AED’s waren juist in de stad gehangen omdat iedere volwassene in staat zou moeten zijn het slachtoffer in eerste instantie te helpen, in afwachting van opgeleide vrijwilligers en/of ambulancepersoneel. Wettelijk zijn er op dit gebied geen beperkingen en mag iedereen, met of zonder reanimatie cursus, in een noodsituatie de AED gebruiken.

De drie fracties willen weten welke rol de gemeente heeft bij de gepresenteerde werkwijze. ‘Het vrijwilligersnetwerk dat door de initiatiefnemer wordt opgezet, is een goede aanvulling op het netwerk van AED’s, maar dat valt buiten de opdracht. Het belangrijkste is namelijk dat de AED's voor iedereen weer beschikbaar zijn en wel zo spoedig mogelijk!’