"Burgerparticipatie begint en eindigt met de houding van de gemeente ten opzichte van de inwoners," zo sprak GroenLinks-fractievoorzitter Jakobien Groeneveld in de raadsvergadering van maandag 25 november. Tijdens de bespreking van de kadernota van het college liet de fractie van GroenLinks weten dat burgers vanaf het begin van een plan van de gemeente om input gevraagd moeten worden: “Beginspraak”.
Bovendien is de partij van mening dat er gestreefd moet worden naar het hoogste niveau van inspraak, namelijk samen met de gemeente oplossingen bedenken. De twee amendementen die GroenLinks hierover indiende, werden beide aangenomen.
Co-creatie
GroenLinks wil burgerparticipatie op het hoogste niveau. In het voorstel van het college werd gesproken over de ‘hoogst haalbare mate van participatie’, maar voor GroenLinks is dat niet genoeg. De partij wil dat burgers altijd meedoen in het als het gaat om plannen die hen raken en niet alleen halverwege een blik mogen werpen op plannen die al klaar liggen. "Gemaakte plannen moeten het product zijn van een actieve samenwerking tussen de gemeente en haar burgers: co-creatie. Dat is waar wij naar streven," aldus Jakobien Groeneveld.
Wij Zijn Zoetermeer
Om aan te tonen dat de gemeente daadwerkelijk veel waarde hecht aan burgerparticipatie, wilde GroenLinks dat in de kadernota werd opgenomen dat het raadsbesluit mede berust op een burgerinitiatief. Wij Zijn Zoetermeer (WZZ) diende op 15 juli een burgerinitiatiefvoorstel in, dat is meegenomen in de kadernota van het college. GroenLinks acht het van belang dat dit expliciet in de stukken wordt vermeld.
De twee amendementen zijn in de bijlagen toegevoegd.