Maandag 13 oktober werd in de gemeenteraad gestemd over de nieuwe beleidsplannen voor de WMO en de Jeugdzorg. Per 1 januari 2015 komt de verantwoordelijkheid voor deze taken bij de gemeente te liggen. Het meerderheid van de raad heeft voor de beleidsvoorstellen van het college gestemd, wat onder andere inhoudt dat de lichte huishoudelijke hulp wordt afgeschaft. GroenLinks kan zich op geen enkele wijze vinden in deze plannen en heeft tegen beide verordeningen gestemd. 

GroenLinks-Fractievoorzitter Jakobien Groeneveld reageerde na afloop van het debat: "We hebben er geen vertrouwen in dat het goed komt met de zorg de komende jaren en vinden dat Zoetermeer meer verdient. De bezuinigingen zijn kil en ondoordacht. Dat partijen als de PvdA, D66 en LHN, die altijd zeggen voor de zorg te staan, hiervoor hebben gestemd, is onbegrijpelijk en zeer teleurstellend. GroenLinks staat voor de zorg en we hopen dat mensen ons gaan laten weten hoe het allemaal uitpakt voor hen. Wij volgen de ontwikkelingen zelf uiteraard ook op de voet de komende jaren.” 

 

Wegvallen lichte huishoudelijke hulp

GroenLinks is van mening dat er te veel gekeken wordt naar de cijfers en te weinig naar de gevolgen voor de (toekomstige) zorgvragers. Zo houdt de fractie haar hart vast voor de veranderingen die de afschaffing van de lichte huishoudelijke hulp met zich meebrengt. Met het wegvallen van deze hulp – waar voornamelijk het schoonmaken van woningen mee wordt bedoeld – wordt er een nog hogere druk op mantelzorgers gelegd. GroenLinks vindt dit onmenselijk en ondoordacht. Daarnaast is de fractie bang dat als gevolg van het hoge tempo waarin de veranderingen worden doorgevoerd, een groot aantal zaken en situaties nog niet in kaart zijn gebracht. Veel mensen dreigen daardoor tussen wal en schip te raken.

 

Praat met de raad

Om de plannen van het college enigszins te “repareren”, diende de fractie van GroenLinks vier moties en zes amendementen in. Van beide groepen werd één voorstel door de raad aangenomen. Allereerst heeft de fractie met de motie “Zorgpraat met de raad” ervoor gezorgd dat zorgorganisaties en cliënten halfjaarlijks middels rondetafelgesprekken aan de raad komen vertellen hoe de nieuwe zorgtaken van de gemeente voor hen uitpakken. Daarnaast is een amendement door de raad aangenomen over het Persoonsgebonden Budget. Beide documenten zijn hieronder toegevoegd.

 

GroenLinks is vastberaden mensen bij te staan bij alle veranderingen die de decentralisatie van de zorg met zich meebrengt en gaat de komende tijd alles op alles zetten om proberen te voorkomen dat burgers tussen wal en schip raken – ondanks het aangenomen nieuwe beleid.

 

N.B.: Als bijlage is ook het persbericht van de gemeente over het zorgdebat van afgelopen maandag toegevoegd. Dit geeft een gedegen overzicht van de verhoudingen in de raad