“ Woningnood dwingt tot uitbreiding Zoetermeer ”

“Ik woon sinds 1984 in Zoetermeer, eerst in De Leyens en sinds 1997 in Noordhove. Met veel plezier, vlakbij het Noord-Aa. Op het terrein van woningbouw moet er het een en ander veranderen: meer sociale huurwoningen. Daar zijn veel te lange wachttijden voor, vaak minimaal vijf tot zes jaar. Ook de mensen net boven die inkomensgrens moeten een huurwoning of een betaalbare koopwoning kunnen krijgen. Daarnaast kunnen we meer doen met de bestaande bouw: meer doorstroming van ouderen van eengezinswoningen naar ruimere appartementen dan nu beschikbaar zijn. Die doorstroming komt maar niet op gang, terwijl het één van de pijlers van het woningbeleid is.

De bestaande bouw moet ook klaargestoomd worden voor de energietransitie, om te beginnen de oudere woningen waar het meest te winnen is qua isolatie. Die transitie wordt nog spannend, want hoeveel willen en kunnen mensen daarvoor betalen? Een zwak punt is tot nu toe de communicatie met wijkbewoners met wie de gemeente te laat contact opneemt, als keuzes vaak al gemaakt zijn. Nu heeft de gemeente nog geen verdere besluiten genomen. 

De gemeente heeft weinig eigen grond, na de bouw van Rokkeveen en Oosterheem. En niet zoveel geld. Voor het nieuwe Entreegebied wordt geprobeerd woningcorporaties erbij te betrekken voor meer sociale huurwoningen, maar dat gaat op dit moment heel moeizaam. GroenLinks heeft het voor elkaar gekregen dat er twee miljoen extra voor wordt uitgetrokken, maar dat is veel te weinig. In het Entreegbied zijn nu 4500 woningen gepland. Het college denkt nu aan 5400 woningen. Wij willen met name meer betaalbare 3- en 4 kamerflats. Er is nu ook discussie over in hoeverre mensen überhaupt in een flat willen wonen. Dat is een van de dilemma’s in Zoetermeer.

Uitbreiding van de gemeentegrenzen is volgens mij geen optie. Wel zie ik andere optie: Bleizo-West. Dit gebied ligt op het gebied van de gemeente Lansingerland. Daar heeft Zoetermeer via een gemeenschappelijke regeling wel iets te zeggen, maar daarvoor is een wijziging van het bestemmingsplan richting woningbouw nodig. Dan zijn we op de gemeente Lansingerland aangewezen. Ze gaan daar gelukkig wel de goede kant op. Een paar jaar geleden had ik dat niet verwacht. Ik denk dat daar op den duur wel 4 à 6000 woningen kunnen komen. Daar is het laatste woord echter nog niet over gesproken, want ook de provincie heeft daar nog iets over te zeggen. Eerder is het gebied voor windmolens aangewezen. Windmolens en woningen, dat gaat niet samen. We zullen veel geduld moeten hebben. Positief is nog wel het gebied bij het Prinses Maximaplein, waar ook sociale woningbouw komt.

Of Zoetermeer verder moet doorgroeien, is een discussiepunt. Tienduizend woningen erbij – dat is voor 22- tot 25.000, mensen - zoals we ooit hebben afgesproken? Gezien de woningnood, zal het moeten. Vol is vol, zeggen anderen. Krimp is geen optie want we willen de voorzieningen als het nieuwe zwembad en het theater overeind houden.”