“ Zoek balans tussen wonen en leefbaarheid ”

“Ik woon met heel veel plezier in Segwaert, nu iets meer dan 3 jaar, maar ik ben hier opgegroeid van m’n 5e tot m’n 18e. Toen wilde ik op mezelf gaan wonen, maar er was geen huis voor mij. Dat is al meer dan twintig jaar geleden, maar het probleem bestaat nog steeds. Vooral voor starters. Ik zeg niet zozeer dat Zoetermeer moet groeien, maar het moet wel meer geschikte woningen krijgen. Als hoogbouw op een mooie, duurzame manier kan, ben ik ervoor.

Ik denk dat Zoetermeer niet echt moet uitdijen, niet te veel in ieder geval, want dat gaat ten koste van het groen. Er moet een balans zijn tussen wonen en leefbaarheid. Het moet niet zo zijn dat jongeren die in Zoetermeer zijn opgegroeid en op zichzelf willen gaan wonen, genoodzaakt zijn de stad te verlaten. Er moet in Nederland sowieso veel gebouwd worden en daar behoort Zoetermeer dan maar zijn aandeel in te nemen. In Zoetermeer wonen is ook prettig door de nabijheid van Rotterdam en Den Haag, maar de bereikbaarheid van Rotterdam is bizar. Om naar Utrecht te gaan is het sneller via Den Haag omdat de intercity Zoetermeer overslaat. Dat geldt voor meer plaatsen. Abominabel.  

Ik heb een tijd in Den Haag gewoond, maar voor kinderen is Zoetermeer een veel fijnere stad om te wonen, qua veiligheid, groen en faciliteiten. Het kan nog wel beter. Mijn kinderen zijn er nog net iets te jong voor, maar voor jongeren is er weinig qua vermaak. Dat levert in Segwaert nogal eens overlast op, maar ik heb daar eigenlijk wel begrip voor. Daarom staan de belangen van jongeren voor mij hoog op mijn verlanglijstje voor Zoetermeer. Het gaat niet zozeer om uitgaansgelegenheden, zeker niet in coronatijd, maar om aantrekkelijke plekken waar ze kunnen samenkomen zonder dat ze overlast veroorzaken.

Een sterk punt van Zoetermeer is het groen in iedere wijk, zeker vergeleken met Den Haag, al kan het nog wel beter. Ik vind het Noord-Aa een geweldig gebied. Je kunt er wandelen, fietsen, sporten, zwemmen. Dat is wel mijn favoriete stukje Zoetermeer. Ik wandel zelf regelmatig rond de Benthuizerplas. Dat gebied wordt steeds mooier. Er komen steeds meer bijzondere vogels naartoe. Leuk vind ik kleinschalige projecten zoals adoptiegroen in de wijken en bijenhotels. Zo raken mensen ook meer betrokken bij de buurt. Wijkvoorzieningen en bibliotheken mogen de wijken niet verlaten, zeker niet uit Rokkeveen, want dat ligt te ver van het centrum, zeker voor ouderen en ouders met kleine kinderen. Dan wil je het liefst zoveel mogelijk loopafstanden hebben.”