“We moeten blijven investeren in mensen en duurzaamheid. Laten we niet de ongelijkheid vergroten en kansen verkleinen. Iedereen moet toegang hebben tot onderwijs, goede zorg en betaalbare woningen. We moeten investeren in preventie, zodat problemen niet groter worden en de kosten niet verder oplopen.”
Zowel PvdA als GL wil ervoor waken dat we bij de bezuinigingen niet gaan ‘stapelen’, waardoor sommige groepen in de stad dubbel (of nog vaker) geraakt worden door de bezuinigingen. Gelukkig is dat dit keer ook het uitgangspunt van het college. Susanne Bout diende namens onze beide fracties drie moties in, in de hoop te sturen in de discussie over de bezuinigingen.
* Bespreek bij de bezuinigingsdebatten eerst de grote bedragen en pas daarna de kleinere posten. Met deze motie wilden we ervoor zorgen dat de grootste financiële problemen als eerste worden aangepakt. De motie is ingetrokken, omdat wethouder Iedema heeft aangegeven dat de bezuinigingsvoorstellen kunnen ontvangen op grootte van financiën, op impact voor de stad en/of op thema. Het is aan de raad om de volgorde van bespreken te bepalen.
* De begroting van 2026 wordt pas in november vastgesteld. Maar organisaties moeten in juni hun subsidieaanvraag indienen. Pas in november weten zij wat de definitieve hoogte van hun subsidie voor 2026 zal zijn (of niet). Onze motie was bedoeld om organisaties voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden. Voor de extra eenmalige kosten voor de gemeente is wel een potje. Maar de motie is helaas verworpen.
• Bezuiniging voorlopig niet op Jeugdzorg en Wmo. Daar lopen al zoveel (bezuinigings-) projecten. Laten we daarvan eerst het effect afwachten. Maar ook met deze motie waren de meeste raadsleden het niet eens. Ook Jeugdzorg en Wmo zijn voor hen bespreekbaar, en Zó Zoetermeer gaf juist aan daar heel veel op te willen bezuinigen.
Op 7 april staan de bezuinigingsvoorstellen van het college op de agenda van de raadsvergadering. In de Perspectiefnota 2026, die we bespreken tijdens het Voorjaarsdebat van 30 juni, staan de voorstellen verwerkt in het beleid. Bij beide vergaderingen zullen we blijven opkomen voor gelijke kansen. We willen bij het Voorjaarsdebat weer een alternatieve begroting indienen (net als in 2019), die aantoont dat we in Zoetermeer ook een solidaire keuze kunnen maken; een alternatief voor mens en natuur. Tot slot volgt het Begrotingsdebat in november waarbij alle tussentijdse wijzigingen zijn verwerkt en het beleid definitief zal worden vastgesteld.