Het college was van plan om laadkabels over de stoep voor het opladen van de auto niet meer toe te staan. De gemeenteraad heeft anders besloten. GroenLinks steunt 'early-adopters' van elektrisch laden, maar wil ook dat de openbare ruimte veilig blijft voor iedereen. Hoe doen we recht aan de belangen van alle inwoners?

Dat was voor de fractie van GroenLinks in dit geval een dilemma. Aan de ene kant zijn wij ontzettend blij met de mensen die vroegtijdig hebben geïnvesteerd in elektrisch rijden. Dit is noodzakelijk voor de verduurzaming en strijd tegen klimaatverandering. Daartegenover staat dat de openbare ruimte veilig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. ''In de toekomst willen wij geen laadkabels meer over de stoep, maar wij vinden het meer dan redelijk om de early-adopters tijd te geven voor een alternatief (tot 2027). Zij zijn namelijk de pioniers van de energietransitie'', stelt raadslid Walter van Steenis. Daarom heeft de fractie een motie van de VVD die hiertoe oproept mede-ingediend. Deze motie is aangenomen.

Kies voor innovatie

Investeringen in de energietransitie zijn nodig en de fractie vindt dat alle inwoners op een acceptabele afstand van huis toegang moeten hebben tot een elektrisch oplaadpunt voor hun auto. Walter heeft het college tijdens het debat opgroepen om zich voor te bereiden op de elektrische toekomst. Het is belangrijk om eventuele problemen in de stroomvoorziening voor te zijn. Samen met de PvdA en andere partijen hebben we het college gevraagd om innovatief te zijn en te onderzoeken hoe we in nieuwe wijken alle parkeerplekken kunnen voorzien van laadmogelijkheden. Ook deze motie is ook aangenomen.