Groen en natuur als voorwaarde voor een leefbare stad

Een interview met de lokale krant, campagnevoeren in een winkelcentrum en ‘s avonds een debat met ondernemers. Zomaar een dag tijdens deze intense campagne. Tussen al die politieke activiteiten en mijn studie door is het cruciaal dat ik af en toe ook even kan ontspannen en het hoofd weer tot rust kan brengen.

Die rust creëert iedereen op zijn eigen manier. Waar mijn zusje uren met haar aquarium bezig kan zijn heb ik vooral buitenlucht en weinig prikkels nodig. Afhankelijk van de tijd wordt het dan een ommetje door het Willem Alexanderplantsoen of een lekker ritje op de racefiets langs het Westerpark. Het belangrijkste is dat ik even weinig prikkels ervaar en groen of natuur werkt daarbij erg goed.

Dat ik niet de enige ben die daar behoefte aan heeft merk ik wel tijdens het campagne voeren. We vragen mensen altijd wat ze belangrijk vinden in Zoetermeer. Steevast wordt het groen en de natuur in Zoetermeer als een van de belangrijke onderwerpen genoemd. Een andere veel gehoorde klacht is het gebrek aan parkeerruimte. Echter als de keuze tussen de boom voor de deur of een parkeerplaats gemaakt moet worden kiezen de meeste mensen toch voor de boom voor de deur.

Ondanks dat we in verstedelijk gebied wonen hebben we nog steeds de luxe dat we dichtbij huis groen en natuur hebben. Hoe anders is dat in New York waar ik afgelopen december was. De stad is een fantastische ervaring die ik iedereen kan aanraden, maar alle mensen, lichten en indrukken zijn ook erg intens. Zelfs in het welbekende Central Park is rust vinden moeilijk met alle toeristen en kraampjes.

Al deze ervaringen van de afgelopen periode maken mij nog meer bewust van het belang van groen en natuur voor een leefbare stad. Met de bouw van duizenden extra woningen moeten we daarbij het behoud van voldoende groen als voorwaarde stellen. Sterker nog in elk plan voor woningbouw moeten we zorgen dat mensen vanuit huis binnen een paar meter het groen in kunnen.