GroenLinks gaat voor verandering in nieuw te vormen college

GroenLinks heeft vandaag aan de VVD-informateur Marc Rosier laten weten meer opties te willen dan het enige voorstel om met de vier grootste partijen (VVD, LHN, D66 en GroenLinks) te gaan onderhandelen. Toen dat niet mogelijk bleek, heeft GroenLinks aangegeven niet akkoord te gaan met het advies van de informateur.

Voor GroenLinks is het daarnaast onbegrijpelijk dat een coalitie met het CDA onbespreekbaar was voor de VVD, aangezien dit meer kansen biedt voor duurzaamheid dan de enige coalitie die de VVD voorstelt. De LHN heeft het duurzaamheidspact nooit ondertekend, dus als duurzaamheid echt belangrijk is, dan zijn andere partijen nu logischer om mee op te trekken in deze fase.

Uitslag

De VVD gaf slechts één keuze na gesprekken met alle partijen: onderhandelen met de VVD, LHN, D66 en GroenLinks. Voor GroenLinks doet dat geen recht aan de verkiezingsuitslag. De partij gaat voor verandering en heeft een voorkeur voor een brede coalitie. De eerste voorkeur van GroenLinks (VVD-CDA-D66-GL) doet volgens fractievoorzitter Jordy Boerboom het meest recht aan de uitslag, maar GroenLinks is ook bereid te spreken over een afspiegelingscollege met de grootste 5 partijen. Als geen van deze opties mogelijk blijken is GroenLinks ook bereid te zoeken naar andere mogelijkheden. Daarnaast wil GroenLinks grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid de komende collegeperiode. Dan is het belangrijk dat er partijen in het college komen, die dat in hun verkiezingsprogramma hebben staan als ambitie.

Meer smaken

GroenLinks is eerder gevraagd door de VVD-informateur welke opties zij zagen. Daar heeft de informateur niets mee gedaan in zijn advies. Een college waarin alle oude partijen doorgaan met een wisseling van de wacht tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks is voor GroenLinks geen goede vertaling van de verkiezingsuitslag. GroenLinks wil meer smaken dan die ene die de VVD nu opdient. Onderhandelen is kijken waar je elkaar kunt vinden, niet doen wat één partij wil. GroenLinks is altijd meer dan bereid om gesprekken te voeren over een coalitie. GroenLinks vindt daarnaast de conclusie in het advies van de informateur, dat de VVD en LHN nu het initiatief gaan nemen voor een nieuwe informatieronde niet logisch en onbegrijpelijk, nu deze eerste informatieronde is mislukt.