GroenLinks wil dat de gemeentelijke catering vaker plantaardige alternatieven bevat. Nu liggen er vaak broodjes met vlees, vis of kaas. Voor mensen die (meer) plantaardig willen eten, is er nauwelijks iets te vinden. Terwijl plantaardig voedsel veel duurzamer is.

''Hoe minder dierlijke producten, hoe beter. Want 18% van alle uitstoot komt door de vee-industrie. Plantaardig eten is dus goed voor het klimaat. En natuurlijk is het ook beter voor de dieren'', stelt raadslid Claire Hostmann. GroenLinks ziet het liefst dat ook Zoetermeerse bedrijven, instellingen en evenementen meer plantaardige en vegetarische opties bieden. De gemeente moet dit stimuleren. Ook wil GroenLinks dat er zoveel mogelijk biologisch en lokaal ingekocht wordt. ''Lokaal inkopen bespaart CO2-uitstoot van vervoer en is goed voor de lokale economie. En door te kiezen voor biologisch, beloon je de boeren die zich inzetten voor het milieu en dierenwelzijn.''

Meer plantaardige alternatieven

Ons voorstel is tijdens eerdere raadsvergaderingen vaker besproken. Voor de fractie van GroenLinks is duidelijk dat een plantaardig voedselpatroon een belangrijke stap is naar een duurzamere samenleving. Uiteindelijk gaf de verantwoordelijke wethouder aan sympathiek te staan tegenover ons plan. Dat betekent dat er bij door de gemeente georganiseerde catering plantaardige alternatieven aangeboden zullen worden.